top of page

STAFF BLOG: Ting du ikke kan undvære i motocross


Solen står højt på himlen, vinden er i stik syd og fra Fiatens bakspejl dingler de pelsede terninger. Laste-prammen bumler i takt til musikken – ham John Mogensen kan nu noget med ord – og kursen er sat imod den lokale crossbane. Du har håret tilbage, knæbeskyttere på hjemmefra og din nye KTM på nakken. (Eller BSA? En forkortelse i hvert fald. Ham der solgte dig den havde ganske vidst et tændt romerlys i mundvigen. Håret sat op med kobberfedt. Og hans værksted hed Arnos Motorcykler og Suppekøkken. Men han virkede hæderlig). Du er ligeglad. Du skal til at begynde dit motocross-eventyr. Du har ganske vidst aldrig prøvet motocross, men hvor svært kan det være? Det var ikke for sjov at de andre på fodboldholdet kaldte dig ”Kæbeknuseren” i din skoletid. (Enkelte kaldte dig også ”Den Røde Ballerina”, men det var ikke relateret). Du kører ind i ryttergården, finder en plads og hiver din stolte ganger ned. ”Bare væk rollinger, så jeg har plads”.

Og først her kigger du rundt, og græmmes. For når man starter til motocross, er der nogle ting og karaktertræk, der er nødvendige at have med HVER gang man er ude. MX-IndeX har lavet en huskeliste, til dig der lige er startet.

Gaffatape – Bagstellet er knækket, styret ligeså og fra dit underben stikker en knækket fodhviler (og det meste af en støvle) frem fra et sår. Blodet vælter ud og starten skal snart til at gå. Fjerdepladsen til klubmesterskabet er i overhængende fare. Den garvede cross-abe ved, at der kun er en ting der kan redde situationen. Godt med gaffa om styr og stel, og i rigelige mængder om benet, så går det som en leg. Ham der passer ventezonen er alligevel ved at slå egnsrekorden i at drikke Slotspilsner uden at fjerne munden fra flasken, så han ser intet, og vupti er du derfor klar til start. (Senere overvejer du dog igen situationen, efter at have gravet en ny dræn-rende i hele langsidens længde, kun med tænderne i undermunden).

Energidrik – Som livets nektar fra Edens Have, skal der ALTID være dåseindsvøbt eliksir inden for rækkevidde. Helst på køl, så du kan prale af at du får det gratis. Alle ved at det går lige i gasarmen, og derfor må suges ud af dåserne hurtigere end man kan stjæle det i Netto. (Forvent dog en rask omgang prygl, hvis du får købt noget af det billige på markedet. Monster, Red Bull etc. er sagen. Dit hjemmelavede ”Krudtsaft”, får du hældt i underhylerne. (Det var i øvrigt også en dum ide at brygge det på kogesprit og WP-benzin)).

Selvsikkerhed – ”Så rødder, i dag rammer jeg sgu’ den lange kass’ ude bagved. Bare fuld skrald, så går resten som en leg. Harharhar. Men I tør måske ikk’? Bøgse’karle...” Alle kender det hop. Det står i de lokale kirkebøger beskrevet som ”Enkemageren”. Alene navnet får A-kørerne i klubben til at græde. Der er skåret over 18 kors ind i flagpostskuret. Men i motocross er det vigtigt at have selvtilliden i orden, og skråsikkerhed er et must. (Skråsikkerheden vokser eksponentielt med manglen på talent og evner). ”Så I det, røøøøøøvhuller?” Råber du imens du bliver kørt væk af myndighederne. Din GasGas 125cc er spredt ud over landskabet, og du besvimer hver gang du bøvser. ”Var det lige vildt? Kæææææft”. (Senere får du dog at vide, at du kun nåede hen til opkørslen, inden forhjulet faldt af. Så meget for din hjemmerenoverede forgaffel).

Undskyldninger – Heatet er kørt. Pokalerne delt ud. Og tilbage står du med en placering som nr. 32. Uforklarligt. Uforståeligt. Hvordan kunne det ske? Du havde regnet med at den Open-klasse havde været din. Top 3 går forbi dig med deres trofæer. Du ser hvordan du i ånden kvæler vinderen med de bare næver. Lille svin. Hvad kan hans 65’er som din 450’er ikke kan? Han fortjener at blive hakket til biksemad og fordelt ud over banen igennem vandingsanlægget. Og hvad så om han er din søn? Du kommer til at skulle finde på en forklaring af dagens race. En undskyldning er sagen! Og det er her crossfolket beviser hvilken fantastisk fantasi der følger med. ”Jeg lod dem vinde”, ”jeg førte, men lavede en fejl” eller ”jeg var jo hurtigst i kvalen’”. Og mere af samme skuffe. Øv dig gerne i at fremføre dem foran spejlet, så det bliver så troværdigt som muligt. Kan med fordel bruges på de sociale medier også. (Eller også må du bare prøve at vinde, når der er kræmmermarked igen næste gang).

At være på fornavn med alle der kører stærkt

En wingman – Hvad sjov er der i at håne en flok minier, pifte efter en kvindelig crosskører eller få tæv af selvsamme kvindelige crosskører for at være en ”lille svans”, hvis du skal gøre det alene? Rigtigt, ikke noget sjov overhovedet. At køre hotdogs ned, stramme eger og grine ad de nystartede, gøres bedst med en ven ved din side. En sådan kan også være rar at have ved hånden, når du skal nedlægge protest overfor ukorrekt antal hjul på de andre sidevogne, eller når du skal hælde jordbærsyltetøj i de andres tanke. (Han kan også hjælpe dig med at hive fastnøgler ud af munden igen, når de andre er kørt hjem).

Cap – Sportskongens eneste rigtige hovedprydelse. (Og hvad så om din kæreste eller din mor synes du ligner en på 13? ”Bare klap gællerne i, uforstående fruentimmer. Det her forstår kun rigtige mandfolk”). Der findes ikke en bedre måde at vise dine sympatier. Og samtidig giver den en glimrende mulighed for skjule det hjelmhår du altid render rundt med. I et snuptag kan du reklamere for dine sponsorer, få kølet issen og samtidig se ud som om at du hører til i miljøet. (Tænk dog her på kaskettens udformning. Er der en propel i, så får du nok tæv. Omtaler du den som en ”kasket”, og/eller ”låg” og anden 80’er-slang, så får du nok også tæv). (Har du en cap på med Greenpeace, speedway eller et fodboldhold, så bør du få tæv).

Support – Ingen kan køre motocross alene. Der er altid mange mennesker bagved, og intet slår vores sport når det kommer til hygge og samvær. De venner man samler op i motocross, er tit nogen man bærer med sig igennem hele livet. Og derfor er sporten så helt igennem fantastisk. I en sport der er så solo-præget, er det fantastisk at der kan knyttes så stærke bånd, venskaber og relationer familien imellem. Det burde alle tage at opleve. (Og hul i om du har alle de rigtige ting med. Hele ryttergården vil hellere end gerne hjælpe med råd og dingenoter. For sådan er vi bare).

(Det burde ikke være nødvendigt, men hvis I er i tvivl, så er det bare for sjov!)

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
bottom of page