top of page

STAFF BLOG: 7 måder du kan fremme motocross


Du er stolt! Har til dagens anledning tørret det værste støv af din cap – din yndlinges. Den fra No fear, som Josh Coppins har skrevet på – og med snuden højt i sky, skridter du lokalet af. Det dufter langt væk af småborgerlighed, holdspil-fantaster og så stor en mangel på passion for motorsport, at ordet traktortræk for de fremmødte, betyder en tur igennem Istedgade på en 4-taktet knallert. Det skal du nok få ændret. Udbredelsen af motocross er din mission, fra din lomme kigger energidrikken frem, praktisk hældt over i en tom beholder til lejligheden – det smager stadig lidt af bremserens, men bare ned med det sprøjt – og din position som en slags sportens profet, får dig et øjeblik til at støtte dig til væggen. Øjeblikkets storhed rammer dig. En tåre i øjenkrogen. Hånden på hjertet. Du søger trøst hos beholderen med bremserens. Det kradser i svælget, og får dit højre øje til at sætte ud. Ligemeget. En slagplan må der til! Usikkert får du væltet en buste, og kravlet op på dens pedistal. Et øjeblik er du ved at styrte ned, men balancen fra de unge dage, med Cagiva Erling og Kenneth Ølridder ude i klubben, kommer dig til gode. I et skrål sætter du i gang, som en bakkesanger på didgeridoo. Nu skal det danske folk vide noget om motocross. Fandenedeme’ om de ikke skal! Folk vender sig imod dig. Enkelte væmmes. Et par har allerede strisserne i røret. Måske du skulle have valgt en anden anledning, end åbningen af det galleri for samtidskunst af støbejern og genbrugte blokfløjter ...

Men når det så er sagt, så har verdens bedste sport brug for at blive udbredt! Gang på gang er det tydeligt, at motocross’ største problem er at nå ud til folk, og få lokket dem ud langs hegnet. Derfor er MX-Index behjælpelig, og giver dig en håndfuld gode råd til, hvordan du kan fremme din sport og få trukket folk ud på banen!

1. Brug medierne! ”Nymoens’ pjank! Wi’ har’ aller’ brugt’ det skidt, da!” Du kender ham godt. Den gamle klubmand, der er groet sammen med tapetet inde i klubhuset. Han har været medlem siden kongen hed Gorm, har en finger med i alt hvad der rører sig – og en mening om endnu mere. Alle hans argumenter bunder i troen på, at motocross toppede i 70’erne, og vi derfor lige så godt kan lade være med at prøve. Når han galper, så forlanges der ro, imens du inderst inde får kronisk sidestik og pseudo-tyfus. Hvorfor lytter alle? Tiderne skifter, og den samme bølge i samfundet som bringer interessen for motocross og actionsport op, er vi nødt til at ride med på. Så lige så snart du får chancen, snup, nap, stjæl, ran, tag og udnyt alle muligheder du får, for at få motocross i medierne. Optag videoer, tag billeder, støt op om tv-tiltag og luk informationssamfundet ind. Udnytter vi det rigtigt, så er vi på vej opad.

2. Vær en god ambassadør! Han har overalls på. Træsko på den venstre fod, en sandal på den højre. Stråhatten er plettet af filterolie, tatoveringen på overarmen er skrevet med Comic Sans. På fornummerpladen sidder stadig resterne af en handicapknallert, pletter fra en limonadebod og en livløs 2-årig, altsammen hentet i den nærliggende by, imens han fræsede til træning på crosseren. Træningslederen, formanden, NATO og det lokale antennelaug, har alle prøvet at få høvedet til at opføre sig behørigt, men intet hjælper. En fandens karl er han. ”Bare pas jer selv,” er svaret. Han griner, flagrer med langemanden og føler sig ulykkeligt som offeret. Men husk nu, at du altid er ansigtet udadtil, når du har noget med motocross at gøre i det offentlige rum. Om du vil det eller ej. Og vi bliver behandlet, ligesom vi behandler vores medmennesker. Lad os sammen gøre holdningen til motocrosskørere, at de er en flok venlige ildsjæle, der brænder for deres sport, og har venskaber der kunne skabe hjertevarme i brystet på Keld Albrechtsen. Vi er på rette vej!

3. Servér det bedst muligt! ”Om det er svært? Det er ikke bare svært. Det er PIS’FARLIGT! Harharharhar. Kan du se det ar her? Det løber helt ned på lænden! Og dyrt? Det forstår du slet ikke! En ny ged koster på den flotte side af 55.000 knaster, uden hjul og styr, og så er du stadig en doven flok tudser fra at ramme banen! Vil du stadig starte til motocross? Bare du ikke ankommer med lejetrailer, det bøss’!” Nej, nej, nej. Hvis nogen viser interesse ved motocross, så gælder det om at servere sporten bedst muligt. Vær realistisk, hjælpsom og imødekommende. Og entusiasme er helt sikkert et plus, hvis ikke den bliver serveret som en gang overgearede rædselshistorier, der får nye medlemmer til at flygte ud over markerne, med en nyfunden kærlighed til skak og det at samle på muslingeskaller, som eneste nye last.

4. Støt op! Brok er der for meget af. Som motocrosssportens udødelige indvoldsorm, æder den sig ind i alt – til dels hjulpet på vej af muligheden for at være anonym i cyberspace. Alt nyt skal kritiseres, og hvis der ikke er er noget at kritisere, så bliver det også kritiseret. Derfor er der kun et at gøre. Skulle du have en kammesjuk der ikke kan se meningen i at have så farverigt et felt til A-DM som muligt, som mener intet skal gøres for at gøre oplevelsen af motocross bedre for andre end kørerne, eller at slå noget stort op, aldrig er den rigtige løsning, så er der kun et at gøre: Find ham, klask ham kærligt på kinden og overbevis ham så om, at det hele bliver bedre hvis man prøver at støtte op og måske løfte med! (Lytter han ikke til fornuft, så blander du racefuel i hans urtete og hælder jordbærgrød i hans bagbremse. Med mælk. Og tidsler. Og de bålristede rester af en Vertemati, købt på kredit.)

5. Kloroform ...

6. Forkynd, forkynd, forkynd! En vejfest. En konfirmation. En årsdag. Din afdøde papfars begravelse. Et politisk topmøde, hvor du er ham der skal fortælle de andre, at alt liv i verdenshavene er uddødt ved en fejl. Enhver situation kan kringles til at omhandle motocross. Har du fem minutter, så træk folk til side. Stik dem en mininummerplade, list en lap papir med adressen på den lokale bane i deres lomme, eller pirk dem med pikante detajer om alt det fantastiske som motocross kan være. Kan du lokke bare en enkelt person ud på banen, så er de fanget!

7. Tænk dig om! Der kan gøres meget, og siges endnu mere. Men det vigtigste er at vi løfter i flok, og gør en fælles front. Actionsport er på vej op alle vegne, og det er vigtigt vi kommer med på bølgen. Hvor end vi kan og hvornår vi kan, skal vi gøre vores bedste for at udbrede vores sport, i stedet for at gnide os imod hinanden, med småproblemer og personlig stolthed. For at få bredt motocross ud, er vi nødt til at følge med tiden – hvad enten man bryder sig om det eller ej. Jeg tror på os!

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
Generic_Externals_2024-933x177-Danish2.jpg
bottom of page