top of page

Træner - Brian Kjær Jørgensen interview


MXGP-premieren er nu kun en lille uge væk, og MXLarge.com satte i den anledning danske Brian Kjær Jørgensen stævne, for at snakke lidt om det hele. Det kom der nogle interessante svar ud af, og vi bringer derfor interviewet her på dansk. Brian Kjær Jørgensen har prøvet meget med motocross i sit liv, både hårdt arbejde, slid og succes. Brian kørte professionelt i ti år, og slog sig efterfølgende ned som træner. Efter at have prøvet det meste på den front også, er han i år tilbage i VM, som træner og mentor, for russiske Seva Brylyakov og Dixon Monster Energy Kawasaki, og det er med visse paralleller til egen karriere, at Brian kigger på sin russiske protegé. Her forklarer han om russeren, sit syn på de mange trænere i VM og hans syn på VM generelt.

Spørgsmål: Det er utroligt så mange tidligere kørere der slår sig som trænere i MXGP-serien efterhånden. Det er vel en god ting?

BKJ: Det er rigtigt, mange ting er ændret fra dengang jeg kørte. Da jeg fik min første kontrakt i 1996, fik jeg lige præcis nok løn til at klare mig selv. Det var anderledes dengang. Det er sværere for teams at give dig tillid i dag, og poste alle de penge i der skal til, hvis de kun har en formodning om at du kan blive verdensmester en dag. Jeg måtte lære det hele hen ad vejen, for det var ikke udbredt at have en træner. Den første gang jeg var på en træningsskole, var i 2006 efter jeg stoppede, med Jacky Vimond. Det har ændret sig, og mange har taget eksemplet til sig fra USA, om hvordan de gør tingene derovre. Tilgangen er, at der bliver investeret i en kører, og derfor er der behov for at han træner rigtigt, og at teknikken er i orden. Hele industrien er blevet større, cyklerne kører stærkere og det hele er anderledes fra jeg startede. Du har brug for en træner, for at gøre det rigtigt fra starten.

Spørgsmål: Det kræver at kører og træner er kompatible, for at samarbejdet bliver godt. Hvordan er din tilgang til træning?

BKJ: Vi arbejder meget med teknikken, for at blive en mere teknisk kører, så du har redskaberne i rygsækken, når du får brug for dem på banen. Vi har selvfølgelig trænet, men vi har også fokuseret på de simple ting, som at få Sevas rammer på plads, så baglandet er i orden. Det hele handler ikke blot om at tage ud og køre og brænde noget benzin af. Vi må sætte ind hvor svaghederne er, for at bygge et godt fundament. Jeg synes det er vigtigt at være struktureret i det man gør. Det har jeg prøvet at vise ham. Min rutine var altid den samme, hvad enten det var træning eller et GP. Når man går bane, så gør man det for rent faktisk at se på den, og ikke for at poste billeder på Instagram og den slags. Hele ugen skal være struktureret, så det eneste fokus der er, ligger på at køre løb, når bommen falder.

Spørgsmål: MX2-klassen er pakket med talent. Kun Thomas Covington har prøvet at vinde et GP, og kun Covington og Jonass har prøvet at vinde heat. Der er i realiteten 10-15 kørere der kan vinde GP'er. Hvordan har du forberedt din kører på det? Skal han gå efter guldet med det samme, eller tage det roligt.

BKJ: Helt sikkert, der er mange på plakaten. Men hvis jeg ser på Seva, så er jeg sikker på at han kan blande sig i toppen. Han kan blive rigtig god, men for ham handler det om at opbygge selvtilliden. Vi gamle rotter på trænerposterne ved hvor lang sæsonen er, og det er vigtigt at gøre klart for de unge kørere. Seva har været på podiet og kørt i top 10, men der er ingen grund til at fortælle ham, at han skal satse hele butikken for at vinde den første afdeling. Jeg vil have ham til at være klog, og bruge nogle af de tekniske ting vi har arbejdet med. En af dem er at være stabil. Hvis jeg kan lære ham at tage svingene perfekt hver gang, så han ikke kører hurtige omgange og så derefter en dårlig, så er vi nået et stykke ad vejen. Det første vi gjorde overhovedet, var at tage ud og træne på en simpel keglebane. I skulle have set hvordan han pløjede den op, men alt det har vi arbejdet på. Han er en fantastisk knægt, og hvis jeg bad ham løbe 100km uden sko, så ville han gøre det. Så meget vil han det her.

Spørgsmål: Hvad med nutidens GP'er? Du er fra en æra hvor en masse ændrede sig. Hvordan ser du på det moderne GP?

BKJ: Åh, det ved jeg ikke. Jeg har fået så mange spørgsmål omkring det. Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal sige til det, og jeg har selvfølgelig min mening. Det var i hvert fald anderledes dengang. Det kan være lidt svært for kørere der ikke har midlerne, ligesom mig dengang, da jeg lige havde mistet min far. Dengang havde vi heller ikke de mange sociale medier til at brande os og vise os frem igennem. Der var kun resultatlisterne.

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
bottom of page