For at forstå, skal man ville forstå ...

Motocross har reddet rigtig mange. Sporten har altid været et tilflugtssted for dem der ikke passede ind andre steder, og givet mulighed for at være en del af et fællesskab, der ikke så skævt til dem der godt kan lide fart over feltet - og som ikke kan få afløb andre steder.

Cross-klubber giver muligheder, som ikke findes andre steder i vores samfund, og en stor del af arbejdet med at give unge mennesker muligheden for at finde sig selv med motocross, sker i ungdomsklubber, med motocross på programmet.


Albertslund Motorsports Center er netop en sådan, og desværre har ungdomsklubben i den københavnske forstad, været genstand for stor debat de seneste år. En debat, der har udstillet manglen på forståelse fra omverdenen - mangel på forståelse for dem der har behov for andet end ludo og Playstation. "Det bryder jeg mig ikke om, så det skal de heller ikke."


AMC har i årevis været en oase for mange unge mennesker, hvor de kunne dyrke deres interessser for fart og tempo, med motocross og gocart. Det har været et samlingspunkt, der har lært dem om sammenhold, der har givet mulighed for at snakke med dem om deres tanker og problemer, og som har givet dem en fornemmelse af ansvar og at der en plads til alle - uanset hvad der sker derhjemme.


Alt det ser nu ud til at være fortid. Efter længere tids turbulent kamp, vedtog byrådet i Albertslund nemlig for nylig - uhyre snævert - at AMC skal lukke, og muligvis flytte. Til et andet sted med motorbaner og den slags, tænker du? Nej. Helt i tråd med hvordan udenforstående normalt opfatter, og slet ikke forstår, motocross, så stod lokalpolitikerne i kø, for at tilbyde de unge andre steder at spille ... computer ...


Så sent som 19/6 sidste år, så det dog ud som om at centret kunne få lov at blive liggende: https://sn.dk/Albertslund-Posten/AMC-skal-blive-liggende-og-det-kan-betyde-faerre-boliger-i-Hyldager-Bakker/artikel/1300364


Der skal åbenbart ikke meget til at ændre en lokalpolitikers mening.


Tonen omkring motocross, for dem der ikke bryder sig om det, har altid været harsk. Ofte præget af en total uvilje imod at prøve at forstå, ikke bare sporten, men også de mennesker for hvem den betyder alt. For hvem den ofte er forskellen på at kunne fungere, og på ikke at kunne. Det er nemmere at sidde og pege fingre af ting man ikke forstår, end at gøre en indsats for at forstå dem. "Så skal JEG jo gøre noget? Nej, føj da!"


Og desværre har debatten omkring AMC bevist, at den tese også holder stik her. Der er ingen forståelse eller indlevelse for dem der ikke længere har mulighed for at dyrke deres passion. Det vidner et par citater, fra dem der stemte imod, rigtig trist om:


"AMC er et godt klubtilbud. Men et godt tilbud er ikke nødvendigvis benzin og olie, men at vi har nogle dygtige medarbejdere og nogle børn og unge der virkelig vil stedet. Derfor er vi med på forlaget om at bibeholde et godt klubtilbud, men arbejde på at ændre og udvide det." Sååååå, det der med at kunne lide benzin og olie er forkert? Det skal vi have udfaset, eller hvordan?


"Det er også det største naturprojekt i Albertslund de seneste år og vil blive et rekreativt område for borgerne." *Et rekreativt område for de rigtige borgere.


"Vi tror ministeren nedlægger veto. Vi håber, at vi kan skabe en god klub for de nuværende og for nye brugere, som vil have eSport eller mountainbike." Sååååå, nu er det selveste ministeren der er imod at der skal være motorbaner? Det bliver en kamp at kunne lide fart og tempo i fremtiden, hvis vores anlæg pludselig er blevet statsfjendtlige.


Og så, til slut, hvad borgmesteren selv sagde, efter at have sablet AMC:

"Det vil ikke indbyde til rekreativitet, hvis der er baner på arealet og ikke bidrage til dyreliv og mangfoldighed. Det ønsker vi at bevare. Det her er desuden den sidste større grund i byen og dermed er der en afledt effekt i forbindelse med grundsalg" Igen bliver der snublet lidt rundt i, hvad et motorsportsanlæg egentlig gør og er. Her indikeres det at: Det er vigtigt at få ny natur - ikke den der i forvejen altid eksisterer meget af på en motorbane - men en hvor der lige er smidt en god gang mammon til kommunen og boliger ind oven i. (Vipstjerte hader grønne arealer når der er lagt en motorbane, nogen kører på to gange om ugen, ved siden af. De elsker prydhaver og round-up. Sådan har det alle dage været.)


(Alle citater herfra: https://sn.dk/Albertslund-Posten/Efter-tre-aar-Saa-faldt-afgoerelsen-om-Albertslund-Motorsports-Center/artikel/1409690)


Man kan - og skal - tolke meget, når man læser citaterne fra dem, der har været med til at fjerne et af den lokale ungdoms sidste muligheder for at slippe væk. For nu lader det ikke længere til at være nok, bare selv at synes at det med fart og motorer er noget pjat. Nu er det også vigtigt at sørge for, at andre også kommer af "med sådan en grim og forkert vane." Hvis vi fjerner deres væresteder, så begynder de nok at synge i kirkekor. Ligesom JEG synes er fedt.


At tro at man "bare" kan flytte udøverne til et andet sted, og give dem noget "esport og MTB, og hvad sådan nogle stratenrøvere nu ellers spilder deres tid med," vidner om en sær form for ligegyldighed, som skulle være både bandlyst og forbudt, hvis man befinder sig i et embede hvor man skal handle for hele massens bedste. For at være i den position, skal man kunne nappe enhver guldmedalje, i at sætte sig ind i hvad andre mennesker synes er fantastisk. Så nemt er det.


Søren Pedersen, der er formand for bestyrelsen i AMC, sætter ord på hvor katastrofal beslutningen er: "Det er jo forfærdeligt. Hvordan skal vi fortælle børnene, at deres klub skal lukke i en tid, hvor de i forvejen er isolerede på grund af Corona." (Citat: https://sn.dk/Albertslund-Posten/Formand-Det-er-forfaerdeligt-at-lukke-AMC-uden-at-have-et-nyt-sted-/artikel/1409829)


MX-Index mener at politikerne der har stemt for at lukke klubben bør skamme sig. Vi skal ikke finde os i, at nogen vil se på vores passion, og på noget der har hjulpet flere mennesker, end nogen lokalpolitiker nogensinde kommer til i sit liv, som noget der er forkert at synes om.


Vi står med AMC!


Untitled-1.png

© 2013 MX-IndeX - A part of #591 Arts.