Nekrolog - Motorbladet


Det kan lyde som en skrøne for de unge kid, der sidder derude og tror at 4-bankere altid har været standarden, at alle altid har haft personlige numre, og sociale medier engang ikke bare var hvad der stod på opslagstavlen nede i Brugsen. Men som en der banker på døren til at rykke en OB-klasse op, så husker jeg de analoge tider i de glade 90'ere, hvor McGrath var kongen, en 500cc var noget der skabte lige dele legitime forbilleder og kickstarter-sønderskudte højreben, og internettet var på amøbestadiet i det gamle kongerige. Vi elskede motocross, men vores fix var få, og som regel ikke andet end når vi kunne opstøve et løb live et sted. På den lokale bane, eller ude i terrænet, i en tid hvor dem der ejede jorden, generelt var mere large. (Min hukommelse svigter mig måske her, og husker mine barneår som mere fabelagtige end de var, men en ettermiddag' med fatter til terræncross i Jægerspris eller i Vassingerød, se det var minder der strøg lige i huskeren, børnlille. De er der stadig, og vil være der for evigt.)


Skulle vi dengang have motocross på skrift, så havde vi stort set kun én mulighed: Motorbladet! DMUs medlemsblad, der kom dumpende et par gange om året. Jeg sværger at det stort set ikke nåede at ramme gulvet ude ved brevsprækken, før jeg havde det i mine små børnelapper. Det blev læst til det hang i laser. Igen og igen. De blev gemt og taget frem, når det var for længe siden man sidst havde været på banen, eller efter man havde hjulpet den gamle med at vaske hans Honda 500cc, hvis eneste bling var det koblingsgreb han selv havde smedet. Det var tider. Motorbladet var ikke bare et blad der opdaterede, det var selve den tilknytning man som en bette purk havde til verdens bedste sport. Når man sad med det, så var man midt i det! Så kunne lektier være lektier, rod på værelset vente til i morgen, og alle klassekammeraternes snakke om boldspil være ligegyldige. Stakken blev læst igen og igen. Jeg kunne ikke få nok.


Om det var her kimen til MX-Index.com blev lagt, er der ingen tvivl om, men tiden går, og alting ændrer sig. Fra dengang i 90'erne, hvor bare et par sider med sort/hvide-billeder fra DM på Hedeland - det gamle spor, med det rigtige spidshop ud på langsiden, I ved - kunne redde hele ens dag, til hvad internettet bragte med sig af tilgængelighed af nyheder, billeder og information. Motorbladet fortsatte med at komme ind ad døren, og jeg blev ved at læse det troligt. Selv efter MX-Index opstod tilbage i 2009. Det ene tog det andet, og næsten 20 år efter jeg lå på drengeværelset og læste Motorbladet, endte jeg ad omveje selv som skribent for bladet. Det var stort. To år senere leverede jeg mit første forsidebillede af 13 totalt siden, og jeg har ikke tal på hvor mange artikler jeg har skrevet for bladet. Og nydt hver og en!


Men tiderne løber stærkt omkring os, selv for en crossgal nostalgiker, der stadig håber lidt på, at hans skriverier om verdens bedste sport, bare kan genskabe lidt af den fascination hos læseren, som jeg selv havde dengang for mange år siden. I 2021 overgik Motorbladet til at være en ren digital udgivelse, og det gav muligheder for at inddrage flere medier. Et forsøg på at modernisere sig - skønt det gør noget unikt, at få et fysisk blad. Det kommer jeg aldrig til at ændre holdning til.


Men nu er det slut.


DMU har besluttet at Motorbladet lukker og slukker med det sidste 2022-nummer.

Det kan du læse mere om her: https://dmusport.dk/wp-content/uploads/2022/10/HB-Referat-06-2022.pdf


Så hvor stiller det os? For mit vedkommende på et svært sted. Om det er den rigtige beslutning, skal jeg ikke gøre mig til herre over, men min mening kan I få. For jeg kommer til at savne Motorbladet. Og jeg indrømmer gerne, at det lige så meget er på et nostalgisk plan. Minderne fra dengang kan jeg ikke ryste af mig, og de formede min kærlighed til denne her sport. Minderne om at endevende Motorbladet, dumper lige ned sammen med ture til Grand Junior, og klubfesten sammen med resten af FLM i Farum. Så gammelpot-sentimentalitet er der helt sikkert over mit vemod ved beslutningen.


Motorbladet efterlader sig et tomrum. For hvad nu? I referatet fra Hovedbestyrelsen, kan vi også læse hvor midlerne nu skal lægges. De skal bruges på markedsføring på sociale medier, og ikke mindst ude i klubberne. En glimrende beslutning, især det sidste. Alle ildsjælene ude i klubberne, er de ansigter potentielt nye kørere møder, når de dumper ind første gang. De betyder alt. Og fortjener den største kollektive bjørnekrammer jeg digitalt kan sende afsted.


Men Motorbladet var aldrig et organ for markedsføring og medlemshvervning. Motorbladet var et samlingspunkt. En fælles ting vi havde med de andre der elskede motocross og var engagerede i sporten. Noget som vi havde med dem, og ikke ret mange andre. Og samling er vigtig i disse tider, hvor informationsstorme og stærke holdningsstrømme, til tider truer med at splitte os. Hvad det skal være vi i fremtiden skal samles om, os crossgale, kan vi altid tage en snak om senere. Jeg har et par ideer.


Lad det for nu stå tilbage, at Motorbladet vil blive savnet.

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
fxr.jpg
Facebook Nyheder