top of page

STAFF BLOG: Ting alle andre tror om motocross

Du kender det godt. Ham i din vennekreds du er usikker på hvorfor du egentlig hænger ud sammen med, dasker dig på skulderen og rømmer sig. Han har rygsæk på, fuldskæg til navlen og forguder græsplæner, fællesbad, bajere i drikkedunkene og mænd der falder om når nogen puster til dem. Han vil vide noget om din sport. ”Jeg har en video med en der kører motorcross”, bræger han fiffigt, finder sin telefon frem og sætter den i gang. Videoen hedder noget på rumænsk. Og forestiller en tyk dame på en Kina-ATV, der forsøger at lave tovtrækning med en yakokse. Kun din store viljestyrke forhindrer dig i spontant at bløde ud af ørene. For som udøver af verdens bedste sport, så er du vant til at folk kender alt til den – uden at vide noget. Her er de værste misforståelser.

”Åh-det-larmer-sådan”: En af dem vi hører ofte fra naboer til vores baner. (”Naboer” i denne sammenhæng forstået som mennesker, der har købt et hus inden for 25 kilometer af en crossbane, som var der i forvejen). ”Her den anden dag sad mig og konen ude på terrassen for at spille et slag davoserjas. Jeg kan huske det var middag, for jeg var NETOP blevet færdig med at klippe sommerfuglebusken for 18. gang. Og DER hører jeg pludselig støjen. Jeg måtte ganske vidst vente til vinden havde lagt sig, optage det, køre optagelsen igennem min kortbølgeradio for at fjerne støj og lyden af børn, gentage processen, vente på at NASA gjorde deres, og først der hørte jeg tydeligt… motorvejen... Men de dumme motorcyklen er dumme og skal gå væk. Jeg hader ALT jeg ikke forstår, og jeg KAN altså høre dem. Det er sandt…”.

”Det-ødelægger-jo-naturen”: Din kærestes tvivlsomme ven med skindvest, en troldegren piercet igennem næsen og en næstformandspost i foreningen ”Skovelskerne”, får en blodstyrtning når du siger du kører motocross. I ånden ser hun et landskab fra Terminator, med traktorlignende maskiner der pløjer sig ned i undergrunden. Crosskørere anses som folk der spiser filterolie på cornflakes, der ånder CO2 (satire) og som brænder regnskove af som underholdning en tirsdag aften. De ville blive målløse over det store dyre- og planteliv der findes på vores anlæg rundt omkring. Det kunne bringe stor skam over selv det mest misligeholdte fodboldstadion. Og de fylder jo en del mere i landskabet. Ikke sandt? Tag det fra en der faktisk har undersøgt sagen. Come at me Greenpeace.

”Kan-du-lave-nogle-tricks?”: Et spørgsmål der afstedkommer en blanding af et suk og brækfornemmelser hos os, når den kommer som det første folk tænker på ved smalltalk om MX. Et produkt af mediernes forkærlighed for FMX. (Hvem har ikke set en tomhjernet Hollywood-film, hvor helten kaster sig op på en crosser? For det er BÅDE sikkert og vidst, at det går hurtigere når man kører på baghjul, hopper ekstra højt og lige smider en can-can ind i puljen. Mærk skammen Vin Diesel. MÆRK DEN). Jeg har intet problem med FMX – tvært imod – men det er en af-art af motocross. Udviklet deraf. Derfor sørger alle udøvere for at få F’et med når de fortæller hvad de laver. At køre motocross er lig med at køre om kap. Punktum. Ergo er der ikke behov for tricks, andet end det der kan få dig til at køre hurtigere. Så fat det dog farmor!

”Nårh... speedway?”: Hvis du nøjes med et suk når du støder på denne fordom, så skal du til at revidere dine reaktioner. Kraftigt. I stedet skal der ske en prompte reaktion i form af korporlig afstraffelse. Tøm akvariet i misdæderens underdrenge. Tvær en sandkage ud i hans fjæs. Eller knæk hans smartphone, blend den, kog den, server den for ham med hestebønner og soja-sauce, og tving ham så først der til at sniffe den igennem et sugerør af krystalglas. Jeg kan også godt se forskel på en fodboldkamp og åbningsceremonien til Landsstævnet. Speedway er det med farverne på hjelmene og fire omgange på et fodboldstadion i Wales.

”Det-er-jo-bare-at-sidde-ned-og-give-gas”: Hov. Var der en fordom der var værre end forvekslingen med speedway? Oh jo… Den mest udbredte af dem alle. Du støder på den overalt. Samfundet tror at vores sport er nem. Og du har højst sandsynligt ikke tal på hvor mange gange du har prøvet at forklare sandheden for de ignorante masser. Intet hjælper. Faktum er at de fleste andre sportsudøvere ville bryde tudende sammen, hvis blot de skulle prøve at vaske filtre. Næste gang så sig dette: ”Motocross er som at spille skak, imens du træner alle muskler i kroppen over 20 minutter. Og så er jeg slet ikke begyndt på det mekaniske og forberedelserne endnu”. Det er ikke nok bare at møde op i farvede shorts, som det er i andre sportsgrene.

”Ad-sådan-helt-uden-holdånd?”: ”Jamen, så har du jo ikke nogen at drikke bajere med? Det er jo en individuel sport. Der kan man vel ikke rigtig have noget sammenhold?” Kun folk der ikke har prøvet at være en del af motocross, kan finde på at antage dette. Hvis de havde bare brøkdelen af det sammenhold der er i vores sport – og den anerkendelse og det sportsmanship der følger med – så kunne det være at deres holdsport ikke behøvede regler for ”film”. Regler for hvad der skulle ske når man spyttede på hinanden. Og hvor dommeren reelt ikke havde en 50/50-chance for at blive slået ned under kampene.

Jeg håber I har moret jer og husk nu at det bare er for sjov(!) (Undtagen det med Vin Diesel. Der menes hvert et ord). Se så lige at få den delt, så alle dine venner kan se hvor forkert de er på den!

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
Generic_Externals_2024-933x177-Danish2.jpg
bottom of page