top of page

STAFF BLOG: MX-IndeX’ store ”Motocross parlør”

Ungerne har fået kloroform, konen er sendt i eksil og din telefon har du givet væk til Kirkens Korshær. Du har vinden i håret, den bedste skæring fra Deep Purple i ørene og Berlingoens speedometer-nål dirrende ved topfart. (Som er 117. Men det ødelægger ikke dit humør). I avisen har du læst at der sker noget på den lokale motocrossbane, og det er her du skal hen. Motorglam, højoktan og adrenalin-suset i første sving, det er lige dig. En fartens mester. Eller, du har da i hvert fald været klubmester ude i Rødovre i starten af firserne. I knallertcross. (Blev du i virkeligheden kun nummer 2?) På en boret Puch, som dig og ”Halte Jakob” havde fået råd til ved at rulle de små. Inden knæskaden. Den pokkers knæskade.

På banen er løbet allerede i gang, og du tager en dyb indånding, får støv i svælget, hoster. Langs banen står folk tæt, og du finder dig en behørig plads. Et par snotunger står og hænger ved din side, og du beslutter at de fortjener lidt kyndig indsigt i hvad der foregår. Nobel og vis som du jo er. ”Så I det rollinger. Han stejlede lige. Hvorfor springer de dog ikke højere? Amatører. Mon det er en Kreidler...?” Du er allerede til grin inden du bliver færdig. Purkene taler et sprog du slet ikke forstå.

”Hør lige gooneren. Han er jo helt blank”. ”Hvad fanden er en Kreidler? Du kan se det er en af de nye Huski’er på plastikken” ”De scrubber sgu da, for at kunne raile den i yderen svinget efter”. ”Har du selv strikket din trøje?” Og mere af samme skuffe.

Du forstår intet. Det rammer dig som et chok at tonen omkring sporten har udviklet sig sammen med den. (Du har i øvrigt selv strikket din trøje).

Du føler dig som en blind der skal forsøge at tyde hieroglyffer igennem kikkert. Eller en tonedøv der skal skrive gangsterrap på latin. Intet giver mening, men frygt ej. MX-IndeX hjælper dig med de vigtigste gloser, så du kan være med når jargonen bliver tyk på banerne.

“VM’er” = Udtryk man kunne tro refererede til noget konkret i VM-serien, men bruges som slang når noget er ekstra godt. Når man er ”VM’er”, så er man enten god og/eller professionel. Kan forekomme både ironisk og oprigtigt. (Bonus: Det er stadig uklart hvad det betyder, når det siges til en der faktisk kører VM. Muligvis bare det samme som at sige: ”Hey dig der! Din svans”)

“Raile” = Det at kunne lukke tidligt op for/holde gassen, når man tager yderste spor i et sving. (Bonus: Ser fedt ud når man skal tage billeder af det. Ser ikke så fedt ud hvis du ikke får lænet dig ind i svinget, og i stedet ryger ud over banden. Husk plaster).

“Seat bounce” = Teknik til brug når der hoppes med cyklen. Her bruges det at sætte sig ned/presse kroppen ned på sædet, når man rammer opkørslen på hoppet, for på den måde at trykke affjedringen ekstra sammen. (Bonus: Skulle du forsøge på dette, så sørg dog for at have nogenlunde kontrol over motorcyklen. Ellers er medicinske termer det næste du skal lære. ”Hvordan siger man ”brækket spoleben” på latin hr. doktor?)

“Gooner/at goone” = Et ”must-know” at kende i moderne motocross, og en term der bruges i vid udstrækning. At goone er – lidt nemt sagt – ikke at være god på crosseren. At have en rigtig dårlig teknik. Derfor er en ”gooner” en pendant til det at være et ”fjols” eller lignende, når det bruges om en person uden for banen. På banen er det en der er dårlig eller har en aparte kørestil. Igen kan det anvendes ironisk eller oprigtigt, samt også som en spøg imellem venner. (Bonus: Bliv ikke forvirret hvis hele ryttergården kalder hinanden for goonere. De mener ikke noget ondt med det. Håber jeg…)

“Block pass” = Det at gå skarpere på et sving end den forankørende, og derefter blokere hans spor indenom. Dette lukker linjen for ham, og gør at han må bremse op, så forbikørslen bliver effektueret. (Bonus: Har givet anledning til en del kontroverser igennem tiderne. Kør aldrig ud på banen med ondt blod).

“Arm pump” = Når underarmene kramper op og låser. Kan ske på grund af banens beskaffenhed, eller fordi der holdes for krampagtigt fast i styret. (Bonus: Det med at holde fast er dog stadig relativt vigtigt).

”Scrub” = En teknik hvor der bremses lidt op af opkørslen, og samtidig drejes styret ind imod selve hoppet. Dette gør at man kan holde lige så meget fart på som hvis man kørte lige på, men ikke bliver skudt højt op i luften. Man er hurtigere i kontakt med jorden igen og kan accelerere. (Bonus: Det ser pis’fedt ud).

”Whip” = Når man læner sig ind imod opkørslen, og bruger momentum til at smide bagenden ud i luften. Originalt fra: Tail Whip. (Bonus: Har efter FMX’ens fremgang udviklet sig til det fedeste trick der kan laves i denne sportsgren. Behold jeres backflip komboer. Vi vil have whips!)

”Holeshot” = Et udtryk brugt i meget motorsport. Det dækker ganske simpelt over det at tage starten. (Bonus: Øgenavnet ”Holeshot-King”, dækker dog ikke nødvendigvis over indehaverens evner til at tage starter, men kan være ironisk. Giv mig en chance til træner!)

”Bremsehuller” = Kommer på steder hvor der bremses – som oftest før et sving eller op til hop. (Bonus: Kan fremkalde før omtalte arm pump. Ved jeg…)

“Braaaap” = Et af de mere kringlede udtryk. Afledt af forsøget på at gengive lyden fra en crosser. Brugt som slang for begejstring til noget der har med motocross at gøre. (Bonus: Kan forekomme med flere eller færre a’er. Begejstringen bliver dog ikke mindre afhængig af ordets længde).

“Omgangskører” = De kørere der bliver indhentet med en omgang. (Bonus: Som oftest det fænomen der skaber størst forvirring hos publikum der ikke er hjemme i sporten. Husk altid at spørge omkring dig hvis du bliver i tvivl om stillingen. Så får du at vide hvem der fører, hans personnummer og hvad han bestiller når han ringer efter pizza. Crossfolket elsker at dele informationer).

“Motocrosskører” = Person som resten af Danmark ser som en fjende, fordi menigmand tit ikke har den fjerneste anelse om hvad motocross egentlig er. (Bonus: Kom ud og udvid jeres horisont for pokker!)

Resten må du erfare på egen hånd. Vi anbefaler at du finder den nærmeste 10-årige i ryttergården, så skal han nok sætte dig ind i sagerne. God fornøjelse. Nu er der ingen undskyldninger for ikke at tage ud og se noget motocross – uanset om det er første gang, eller om du har været det før.

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
bottom of page