top of page

STAFF BLOG: Ting du SKAL lære i motocross


Stemningen er høj. Du har selv flettet en hat af papir, og skrevet, ”Radson Yamaha,” henover den med sprittusch. (Eneste rajtie’.) Forgæves har du forsøgt at få de andre med på, ”sejle op ad åen,” men indtil videre uden held. Klubfesten kører. Der er skrig, skrål og et par minier der slås i hjørnet. Formanden er besvimet på terrassen. Nogen har stjålet hans bukser. Du skæver til et par crosspiger. De vil ikke have noget med dig at gøre. Har allerede kaldt dig moderne motocross’ største fjende. Og givet dig en lammer, så du tabte den ene kontaktlinse og spildte labskovs ned ad skjorten. Ligemeget. For hele aftenen bygger op imod det næste der skal ske! Det er nu du skal skrives ind i klubhistorien! Nu du høster den hæder, de andre i skolen aldrig gav dig! Der skal nemlig uddeles pokaler! Vandrerpokalen. Den står og blinker til dig fra sin plads på en ramponeret havestol. Er det som om at den sender fingerkys? Det er lige før du savler. Den gives kun til medlemmer, der har udmærket sig positivt. Sidste år gik den til Hegnsmaleren, for at have skaffet en ramme øl til hver, som ekstra præmie ved klubmesterskabet. I år er det din tur! Du har stået med flag, gravet render og råbt af udenbys kørere som ingen anden! Ceremonien skrider frem, og da støvet har lagt sig, sidder du tilbage med en præmie ... ”Årets gooner,” står der på den medalje af chokolade du har fået. Tårerne presser sig allerede på. Flere følger efter. Tudende bryder du sammen. Alle drømme er væk. Du mister troen på at der findes en gud. Hvordan kan det ske ...

Det skal vi fortælle dig. MX-Index har nemlig samlet en række ting, som du bliver NØDT til at lære, hvis du skal frem i motocross. Selv tak.

1. Et/en ...

Du klikker ind forbi de sociale medier, imens dit hjemmeblandede filterolie koger på komfuret. Kloge folk ville måske argumentere for, at du skulle have fundet noget andet end en kasserolle at brygge det sammen i. Hvad ved de om det? Højpandede fladaber. De kan få på munden ved lejlighed. At din undulat er drættet død ned ad pinden, emhætten er smeltet og du bløder ud af øret, bekymrer dig ikke. Kulstofkæder har alle dage hængt bedst i luften. ”Giver skarpe sanser,” sagde din kammerat Skuret altid. Inden ulykken. Den satans ulykke ... Du er på jagt efter en ny udstødning. Standard er bøs’, ’krapovič skal der til. Men pas på! Den danske retskrivning er en lumsk elskerinde, og hvis du ikke forstår at kilde hende rigtigt, så er din skæbne som et fæ beseglet. Et udstødningssystem, bliver ikke til et udstødning. En udstødning er den korrekte term her. (En udstødning = Udstødningen, i bestemt ental, til dem der tager noter.) Det samme gør sig gældende for licenser. Et licenskort/bevis, bliver ikke til et licens, men til en licens. (En licens = Licensen.)

2. Brilleremmen ...

Regnen høvler ned. Der svømmer laks rundt på starten. En sidevognsmand er druknet ude bagved. Svedperlerne stimler sammen på din pande, som du trækker maskinen frem til start. Rundt om armen har de de seneste briller i tidens tern. Linser på 42 tommer, med tagrender og vinduesviskere indbygget. Intet kan slå dig ud. Pladderkongen, kalder de dig. (Ganske vidst nede i haveforeningen, men alligevel.) Du har måske ikke kvalet’ hurtigst, men du føler dig alligevel sikker på et fornuftigt resultat. Du har udsynet! Brillerne stråler i flokken. ”Special Edition,” kvidrede du selvsikkert til et par snotunger, inden du trak ind. Du trækker dem på. Føler dig allerede som den næste De Dycker. Men ak ... I hast får du trukket remmen til brillerne, helt ned til hjelmens kant bagpå, og selvom du laver århundredets holeshot, husker alle kun din kiksede rem ... Op i midten med den. Sgu’!

3. Skyggen ...

Sejr! Du tonser over målstregen som den første! To’eren ligger og tuder i sidste sving. Du er øjeblikkets helt. Undervejs har du smidt dine briller, så ingen remme kan tage momentet fra dig. Du deler fingerkys ud som Bjarne Riis. Overvejer kort at melde til en afdeling af ADAC. Hvor svært kan det være? En mere værdig end dig, til at være klubmester i C-Oldboys, findes simpelthen ikke. Ellers kunne han bare komme an, og få et par over trynen. En menneskemængde står klar til at modtage dig. Du ser dem allerede svale dig med palmeblade, men da du kommer tættere på, er det fakler de har i hænderne ... Og høtyve ... Hende med overskægget inde fra kantinen, der kan rive en fælg af en quad, uden at løsne boltene, griber dig i kraven. Galper, at du skal se at få skyggen på hjelmen op, hvis du ikke vil dyppes i tjære og rulles i fjer. Det ligner en andrik der er blevet slået i hovedet med en pizzaspade.

4. Des ...

Du møder en af de gamle. Ham med BSA-trøjen, der tygger skrå under hjelmen og ryger en pive’ hjemmerullet tobak som eneste opvarmning. ”Hej, knejt’, skal du til Des Nations i år?” Du stopper op. Det var faktisk planen. Han ævler videre om dengang Håkan Carlqvist var stor, men du er efterladt fordybet i tanker. Sprog er en svær størrelse i dit hoved ... Utallige er de amerikanske internet-fora, du har gennemlæst i de sene nattetimer, hvor dem der påråber sig at være hardcore, insisterer på at bruge den oprindelige franske betegnelse for Hold VM. Er det overhovedet tilladt at sige Hold VM på dansk, når nu det er en synd at sige det på engelsk? Motocross of Nations ... Det betyder jo det samme. MOTO siger: Sig det som du vil! MEN HUSK: Hvis du insisterer på den franske betegnelse, så er s’et stumt i des. Ellers prøv at sige det på japansk: Kuni no motokurosu.

5. Thomas Kjer Olsen vandt EM!

6. WM ...

Du tuller rundt på det der internet, du har hørt så meget om. Det har været en fredelig aften derinde. Du er kun blevet truet på livet en enkelt gang. En mand fra Gambia har prøvet at snøre dig for 1000 spir. Og af en eller anden mærkelig grund, er du nu hovedfigur i en sekt, der tilbeder alt hvad der har med Maico at gøre. (Det sidste dog med fuldt overlæg.) En helt almindelig aften i cyberspace, altså. Et sted diskuterer de cross. Du ruller igennem de forskellige tråde, stopper ved et par, der diskuterer om hvorvidt det giver ekstra heste, at mekanikeren tegner dødningehoveder på pitboardet. ”Du er skudt i roen ...” ”De gør det i WM!” ”Som om. Du kan få en på låget.” ”Kom bare an, jeg har set det i WM.” Og mere af samme skuffe. Du overvejer om de måske er tyskere? WeltMeistershaft lyder da også meget vildt, men er den danske forkortelse ikke, VM? Det andet giver ingen mening. Du trækker på skuldrene. Scroller videre ....

7. At sparke nævenyttige skriverkarle, der tror de ved alt ...

I virkeligheden, skal du bare gøre som det falder dig bedst, for i motocross, er vi ikke så nøjregnende. Der er plads til alle. (”Klinger det ikke for hult, efter den belærende svada, dit bogstavkvaj?” ”Hvad hvis jeg siger det på en rigtig dybfølt måde?” ”Aldrig! Klyng ham op! Læg ham på hjul og stejle!”)

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
bottom of page