top of page

Bagmanden - Rasmus Krogh Jørgensen


Thomas Kjer Olsen har taget VM MX2 med storm, men i kulissen bag den lange dansker, sidder en anden dansker og trækker i trådene. Rasmus Krogh Jørgensen havde en flot karriere da han selv kørte, og han er nu ved at bygge sig et endnu større navn i international motocross, som en af branchens bedste trænere. Han er om nogen manden, der har været med til at sikre TKOs udvikling igennem de seneste sæsoner – først som træner, og nu som træner og team coordinator for Rockstar Energy Factory Husqvarna – og vi tog derfor en snak med Rasmus, om hvordan det er at være en så vigtig brik i et fabriksteam, og hvad han fokuserer på, når han skal træne nogle af verdens bedste kørere.

Måske kunne du starte med, at forklare præcis hvad din rolle er for Husqvarna?

RKJ: ”Jeg har mange roller. Hvis vi starter med teamet, så er jeg teamtræner, hvor min største opgave er TKO og Conrad Mewse. For disse 2 kørere er jeg fysisk træner, riding coach, hjælper i det mentale og så sørger jeg hele tiden for at de har hvad de skal bruge. Thomas Covington hjælper jeg så meget jeg kan på banen og med det mentale. Og så prøver jeg hele tiden at koordinere hans træning med TKOs, i samarbejde med hans fysiske træner, så vi kan cykle sammen, og træne på crosseren sammen. På den måde får vi mest ud af begge atleter. Derudover er jeg team coordinater, så jeg står får al planlægning af træninger, i samarbejde med chefmekanikeren. Der er mange ting der skal tages højde for, hvis vi for eksempel vil til nordfrankrig og træne hårdbane tirsdag, og så tage et hotel og træne igen onsdag, med hensyn til træningscykler og mekanikere, planlægning af baner, booking af hotelværelser og så videre. Derudover er der også en masse planlægning med hensyn til transport til VM'erne – hvilke vi flyver til, og hvilke vi kører til, booking af hoteller og så videre. Dette gør jeg i samarbejde med vores fuldtids-sekretær i teamet. Ved siden af teamet sørger jeg også for at TKO har de bedste muligheder, står for kontrakt- og løn forhandlinger, så man kan godt sige at jeg er hans manager.”

Hvordan ser du den perfekte træner?

RKJ: ”Den perfekte træner, er en træner som tilsidesætter alle sine egne behov for kørerne, og en som har et stort overblik over kørernes fysiske og mentale tilstand. Det er uden tvivl en af verdens allerhårdeste sportsgrene, både mentalt og fysisk. Derfor skal jeg hele tiden være et skridt foran, have en plan A og en plan B, hver gang vi er ude og træne. Jeg skal jævnligt have taget blodprøver af kørerne, for at være sikker på at alle tallene er som de skal være, for at de kan udføre deres arbejde hver eneste søndag.”

Kørerne er jo meget forskellige, hvordan skal man gribe deres forskelligheder an? Er det svært at differentiere?

RKJ: ”Det er helt sikkert det sværeste ved min opgave som træner. For eksempel er TKO og Conrad Mewse, to vidt forskellige personligheder. Mentalt er de MEGET forskellige, og det er deres gener og den måde deres kroppe reagerer på træning, også. Samtidig er deres basisform på to forskellige niveauer, hvilket gør at jeg ikke kan lave to ens programmer. Der er utrolig meget der skal tages højde for. For det første er strukturen i hverdagen utrolig vigtig, og noget jeg forsøger at lægge meget vægt på. Vi har base i Belgien, så det er oplagt at alle kørere bor i Belgien, og træner med mig i Belgien. Men hvis en kører ikke føler sig hjemme så langt fra familie og venner, bliver vi nødt til at finde en plan B, og det er det vi har gjort med Conrad Mewse, efter en hård start på sæsonen. Så han er nu bosat i England igen, og det ser ud til at fungere for ham. Men ja, det kan være svært at differentiere.”

Hvor henter du din viden om træning? Trækker du på egne erfaringer? Kigger/snakker du med andre?

RKJ: ”Jeg gik altid meget op i min egen krop og træning, og min fysiske form var altid bedre end de 39 andre, jeg holdt ved siden af bag bommen. Motocross er en meget unik sport – der er så mange forskellige faktorer der spiller ind, specielt på top VM-niveau. Jeg føler at mange trænere, går for meget op i tal og numre. Jeg fokuserer mere på den intensitet der er når de kører VM. Sæt en toptrænet triatlet på en crosser i 2 x 35 minutter, og jeg garanterer at han vil være mere øm dagen efter, end han nogensinde har været før. Så en balance mellem hård intens træning på crosseren, kombineret med restitution og hvile, er det jeg prøver at finde, specielt i sæsonen. De 3 måneder inden sæsonen er noget helt andet. Så jeg vil kalde det en kombination af mine egne erfaringer, og så lærte jeg utrolig meget, da jeg var i USA og deltog i 2 ugers bootcamp – 2 ugers periode i de 2-3 måneder inden sæsonstart – ved Aldon Baker, som er den mest succesfulde træner indenfor motocross. Her fik jeg bekræftet meget af det som jeg selv brugte i min træning. En træner som går meget op i tal og ”korrekt” træning, ville nok være rystet over at se hvor hårdt de her atleter træner, dag ud og dag ind i disse perioder, og ville højst sandsynligt kalde det umenneskeligt.”

Hvor håber du at ende en dag? Er det et mål at blive teammanager i VM?

RKJ: ”Det er et godt spørgsmål! Jeg fokuserer på nuet, og føler selv jeg arbejder hårdt, så må vi se hvor jeg ender henne!”

Vi skal næsten have et par ord på TKO også. Hvordan ser du hans muligheder og udvikling? Også på den lange sigt?

RKJ: ”TKO er dygtig – han er også dygtigere end han selv går og tror. Den mulighed han fik sidste år, for at komme ind i Husqvarnas fabriksteam var fantastisk, og kom på et perfekt tidspunkt. Jeg syntes lidt at hans udvikling fra ’15 til ’16, og fra ’16 til ’17, fortæller det hele. Det er et stort skridt at komme fra EMX250 til MX2 VM, og at han allerede har vundet sit første GP var, selv for mig, lidt af en overraskelse. På den lange sigt er der ingen tvivl om, at med hans størrelse og styrke, kommer han til at passe godt på en 450cc, og jeg føler han er det sted hos Husqvarna, med de bedste muligheder når han er mentalt klar til at tage skridtet til MXGP.”

Til slut kunne du måske lige tale os igennem en sædvanlig træningsdag for TKO/Husqvarna?

RKJ: ”En hård dag i den hårde periode kunne se sådan ud: Morgen: 60 minutters racercykel. Middag/eftermiddag: 3 x 30 minutters heat på crosser. Eftermiddag: Styrkeprogram med bold og egen kropsvægt.”

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
Generic_Externals_2024-933x177-Danish2.jpg
bottom of page