top of page

Et år med livestream


DM Motocross-serien 2017 blev optaget og sendt direkte ud til seere i hele Danmark med DR som afsender. Men hvordan blev den store drøm til virkelighed?

For at få et rigtigt indblik i, hvordan processen har været op til dette års livestream på DR.dk, så er man nødt til at gå nogle år tilbage. Tidligere var det nemlig sådan, at DM-serien ikke havde sin egen økonomi, og de arrangerende klubber stod hvert enkelt år for det økonomiske, mens en forening af ca. 10 klubber stod for de aftaler, der blev lavet for hele serien. Det var som sådan en ok konstruktion, men det gav ikke rigtigt en platform for en professionel udbygning og opbygning år efter år. Det blev der ændret på, da DMU tilføjede en ekstra dimension: De nedsatte MX-Event udvalget, som sammen med klubberne lavede en fordelingsnøgle, der både tilgodeser de arrangerende klubber og den samlede DM-serie - og i sidste ende motocross-sporten. Den beslutning gav grundlag for, at DM-A kunne lave sin egen opsparing (en egenkapital), som i sidste ende er det økonomiske grundlag for, at en livestreaming i 2017 har kunne lade sig gøre.

Det koster

Økonomi er en større del af livestream-satsningen, end de fleste regner med, for det er nemlig MX-Event, der laver aftalen med produktionsselskabet, som optager. Regningen sendes til MX-Event, som også ejer produktionen fra de fem events, og altså skal have mulighed for at dække det ind via DM-seriens sponsorer. En sådan produktion er selvfølgelig ikke er meget værd, hvis ikke den bliver sendt ud til befolkningen, men det er desværre ikke bare sådan, at man blot ringer til DR eller andre TV-stationer, og så bringer de det, man har optaget. Her har Danmarks Idræts Forbund (DIF) spillet en fundamental rolle, da DIF har været i stand til at lave en aftale med DR om livestream af ”mindre” sportsgrene, og tilmed giver økonomisk støtte til de projekter, der bliver godkendt. Når først det økonomiske grundlag er bygget op, når DIF har godkendt projektet og når DR har sagt ja til, at de vil sende det, så starter den anden halvdel af det hele – nemlig at føre selve livestreamingen og optagelserne ud i livet.

MX-Event er selv tovholder på produktionen og sørger for, at produktionsholdet får en plan over kameraplaceringer, får storyboard, stilladser osv. osv. DR stiller en mand/kommentator og net-forbindelse via LiveU til rådighed, mens MX-Event også kommer med de tre frivillige og uundværlige folk – ekspertkommentator Mikkel Wendelboe, reporter Nicholas Schrøder og ekspert i OB-vognen Kasper Kvist (en enkelt gang afløst at Peter Tue Christensen). Sammen med produktionsholdet er det sidstnævnte, der sørger for, at der kommer noget fornuftigt TV ud af det hele, og når alt grundarbejdet er lavet, så hænger det på deres skuldre, om seerne kigger med. Den endelige udførelse er en også ret afgørende for, om DR vil være med igen. Heldigvis er der stor ros til dem alle, så den del tegner lyst for fremtiden, lige som sporten og dens intensitet også har vist, at der er noget godt TV at komme efter.

Mange seere

Med en enkelt undtagelse har mere end 5.000 seere set med hver gang i 2017, så det har været tilfredsstillende, men mindst lige så tilfredsstillende har det været, at livestream-projektet har funderet sig langt dybere i sporten end blot til DM-serien. DR har nemlig bragt en lang række artikler, TV-klip, opslag på de sociale medier og andre former for eksponering af motocross-sporten. Det er livestream-kommentatoren fra DR, der har fået afsat tid til at lave artikler mm. fra sporten, så når der har været en artikel på DR om Sara Andersen, Thomas Kjer Olsen, hvor hård sporten er - eller når DR sender to folk til VM i Uddevalla og Sporten på TV bringer motocross - så hænger det i 90% af tilfældene direkte sammen med livestreamingen. Selvfølgelig skal atleterne også præstere, når der skrives om enkeltpersoner, men det positive er, at der er skabt en direkte adgang til et stort medie via livestream af DM-serien.

Kigger vi i krystalkuglen og frem mod 2018, så er forhåbningerne høje, men det er endnu for tidligt at sige om livestream-succesen af DM bliver gentaget. Med de ting der er beskrevet her i artiklen, giver det forhåbentlig en forståelse af, at der skal falde ret mange brikker på plads, før der med sikkerhed kan siges, at der bliver livestream igen i 2018. I skrivende stund arbejdes der på at sikre det økonomiske fundament, og store som små sponsoraftaler plejes for at få enderne til at hænge sammen. Er økonomien på plads, så bliver der uden tvivl en eller anden form for TV-dækning. Forhåbentlig bliver det live igen i 2018.

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
bottom of page