MXoN - Et par tanker


Det er gang nummer 73 der bliver kørt Motocross of Nations – eller Motocross des Nations, om man vil – og det bliver med et både potent, men også meget lige felt. (Måske lige med undtagelse af værterne …) I hvert fald har vi lige samlet startlisten, og givet et par velvalgte gloser med på vejen, inden det går løs i Assen.

Danmark

Stefan Kjer Olsen MXGP

Thomas Kjer Olsen MX2

Bastian Bøgh Damm OPEN

Team Danmark ser stærkt ud på papiret, og det er tre gutter der kører stærkt i sand, vi sender afsted til Assen. Thomas Kjer Olsen er helt sikkert en af de store favoritter til MX2-klassen samlet, Stefan Kjer Olsen kommer med et dansk mesterskab i ryggen, og Bastian Bøgh har vist blændende fart i år. En top 10 burde være muligt, og det tror vi helt sikkert på! #goteamdk

Frankrig

Gautier Paulin MXGP

Maxime Renaux MX2

Jordi Tixier OPEN

Frankrig har vundet hvert år siden 2014, selvom de har været undertippede og spået uden chancer. I år skal der dog findes noget ekstraordinært frem, hvis de skal gøre sig gældende. Men vi har før set Styrmand Paulin trække noget magisk op af hatten, og Jordi Tixier har gjort det hæderligt i årets MXGP. Samtidig har Maxime Renaux haft sit store gennembrud i MX2-klassen, så hvis alt flasker sig, så er franskmændene bestemt ikke uden chancer.

Holland

Jeffrey Herlings MXGP

Calvin Vlaanderen MX2

Glenn Coldenhoff OPEN

Årets altoverskyggende favorit. Det kan ikke siges anderledes. Alt andet end en sejr vil være en fadæse for hollænderne. Jeffrey Herlings og Glenn Coldenhoff har været i en liga for sig i sæsonens afsluttende del, og de gjorde det onde ved alt og alle sidste år. Her glippede sejren kun fordi Vlaanderen fik forbud mod at køre af løbets læge. Holdet er det samme, nu er de på hjemmebane, og de går benhårdt efter at vinde.

GB

Nathan Watson MXGP

Adam Sterry MX2

Shaun Simpson OPEN

Det britiske hold endte noget amputeret, da både Max Anstie og Ben Watson meldte fra. Det er dog stadig et yderst potent hold, der sagtens kan lege med i toppen. Både Sterry og Simpson kører rigtig godt i sandet, og har års erfaring fra VM-serien, og så kommer Nathan Watson med mange sejre i bagagen fra diverse strandcross, ligesom han også har en frisk Enduro GP-sejr med sig. Han er tidligere VM-kører, og kunne være den store joker til årets MXoN.

Australien

Dean Ferris MXGP

Kyle Webster MX2

Regan Duffy OPEN

Australien har været plaget af skader op til MXoN, og derfor ser holdet ud som det gør. Vi kender Dean Ferris, der altid gør det hæderligt og kender det europæiske layout. Både Webster og Duffy skyder en pæn fart, hvis man skal stole på altid bundsolide Youtube, men kan de også gøre det i en sandkasse bygget til formålet? Det må tiden vise.

USA

Jason Anderson MXGP

Justin Cooper MX2

Zach Osborne Open

Team Fried fortjener den største respekt de kan få. Internet trolde der bræger om at de ikke kan køre i sand, bliver nok skuffede. USA har gjort deres hjemmearbejde, men om det er nok til at matche europæerne – især i 30 minutter – står hen i det uvisse. Vi skal nok forvente at se dem i fronten, men om de kan tage den helt op på førstepladsen, er nok mere tvivlsomt.

Belgien

Jeremy Van Horebeek MXGP

Jago Geerts MX2

Kevin Strijbos Open

De er der altid … De gæve karle fra Belgien. De tog sejren, sidst den ikke gik til Frankrig, tilbage i 2013, og der var holdkaptajnen den samme. The Jerre er måske i sin karrieres efterår, men han rammer sandet i Assen, guns blazing, og han er ikke alene. Jago Geerts var udset til det hele store i Lommel tidligere på året, men iveren var for stor. Nu har han chancen for at gøre gengæld, og det har den talentfulde ungersvend tænkt sig at udnytte til fulde. Er Kevin Strijbos bare nogenlunde fit, så kunne det godt blive stort for belgierne.

Spanien

Jorge Prado MXGP

Iker Larrañaga MX2

Carlos Campano Open

Er der noget alle i MX glæder sig til, så er det at se JP på 450’eren til løb for første gang. Og han bærer spaniernes succes på sine skuldre. Et par skuldre der måske er smalle, men som feltet nok bør frygte – i hvert fald hvis man skal tro på øjenvidner der har set Prado på den store ged. Han er hurtig – måske hurtig nok til at snuppe sejren. Det kan vi i hvert fald håbe, og så skal der blot hæderlige resultater til fra Larrañaga og veteranen Campano, så kan det måske række til top 5 for Spanien.

Estland

Tanel Leok MXGP

Priit Rätsep MX2

Harri Kullas OPEN

Note: Historien har lært os, at Estland altid slutter i top 10, selvom man har tendenser til at glemme dem.

Tyskland

Tom Koch MXGP

Simon Längenfelder MX2

Dennis Ullrich Open

Et amputeret tysk hold, hvor mange tyskere nok havde drømt om et hold med Ken Roczen og Henry Jacobi, men K-Roc forbereder sig til Straight Rhythm, og Jacobi blev skadet til GP’et i Sverige. Derfor hviler tingene nu tungt på Koch, Ullrich og unge Längenfelder. Ullrich er dog nykronet ADAC MX Masters-mester, imens Längenfelder bare er blevet bedre og bedre igennem året. Måske vi får dem at se i glimt?

Sverige

Filip Bengtsson MXGP

Alvin Östlund MX2

Anton Gole Open

En ting er altid sikkert om Sverige – deres hold er ALTID dårligere end Danmarks. Sådan har det været siden Gorm den Gamle. Men skal vi være ærlige, så er det et bundsolidt mandskab svenskerne kommer med. Bengtsson trynede både Strijbos og Brylyakov til svensk mesterskab, og han er uhyggeligt hurtig i sandet. Samtidig har både Östlund og Gole VM-fart i kroppene, så det kunne godt blive rigtig godt, for vort broderfolk hinsidan.

Østrig

Lukas Neurauter MXGP

Rene Hofer MX2

Michael Sandner OPEN

Rene Hofer blev – ikke overraskende – præsenteret som Red Bull Factory KTMs nye stjerneskud i går, og han slutter sig til Tom Vialle i MX2-klassen i 2020. Østrigerne plejer at have øje for hvem der har potentiale, så det kan være vi skal have et øje på Hofer, når det går løs på søndag?

Irland

Jason Meara MXGP

Martin Barr MX2

Stuart Edmonds Open

Irerne har haft tendenser til at holde sig til det samme hold, de sidste mange år. Både Barr og Edmonds nærmer sig hastigt OB-tiden, men i år har man så valgt at hive Jason Meara med ind. Måske det betyder at de ikke behøver komme igennem B-finalen i år?

Tjekkiet

Vaclav Kovar MXGP

Petr Polak MX2

Filip Neugebauer OPEN

Kovar – også kendt som ham på en Gas Gas i EMX2t – er stabil, Neugebauer er erfaren, og Petr Polak er ung og sulten. En kombination som tjekkerne håber vil bære dem i A-finalen.

Brasilien

Fabio Santos MXGP

Pepé Bueno – MX2

Ramyller Alves OPEN

Brasilianerne overrasker somme tider, men der har været udskiftninger på holdet inden årets MXoN. Gustavo Pessoa, der har kørt VM MX2 for DRT Kawasaki, skulle have kørt, men er blevet skiftet ud med Pepe Bueno – der muligvis har feltets mest velklingende navn. Ramyller Alves holder dog til i USA, og undertegnede var en knivspids imponeret af hans tempo, til MXoN i Maggiora for et par år siden. Er det nok til A-finalen i sandet? Vi må vente og se …

New Zealand

Wyatt Chase MXGP

Dylan Walsh MX2

Maximus Purvis Open

Dylan Walsh nappede det engelske mesterskab for en uge siden, så han kommer til Assen med ballast. Han er desuden en presset mand, da Revo Husqvarna ikke ser ud til at vende tilbage til VM næste år, så måske MXoN skal bruges som salgsvindue?

Puerto Rico

Justin Starling – MXGP

José Rodriguez – MX2

Chase Marquier - OPEN

Igen har Puerto Rico set til USA for kørere, og valget er faldet på Justin Starling, der efterhånden har kørt alle serier der findes i verden. Det giver noget ballast, men er det nok til Assen? Chase Marquier er også en erfaren ræv på den amerikanske scene – om end måske ikke fra øverste hylde.

Schweiz

Jeremy Seewer MXGP

Valentin Guillod MX2

Cyril Scheiwiller Open

Schweiz lignede en podiebejler, indtil Arnaud Tonus meldte fra. I stedet hev man ubeskrevne Scheiwiller ind, og skønt man går på jagt, og graver de sociale medier igennem, så er han svær at blive klog på. Romantikeren i Skriverkarlen håber at han bare er et garagefund, der sender schweizerne helt op i toppen, men det er nok mere tvivlsomt. Seewer kommer som sølvvinder i MXGP-klassen, og må betragtes som stærkeste kort, imens Valentin Guillod har vist det glemte talent i glimt, de gange man har set ham til ADAC MX Masters.

Portugal

Sandro Peixi – MXGP

Luís Outeiro – MX2

Hugo Basaula - OPEN

Japan

Akira Narita – MXGP

Chihiro Notsuka – MX2

Toshiki Tomita - OPEN

Sydafrika

Michael Docherty MXGP

Anthony Raynard MX2

Lloyd Verceuil Open

Island

Ingvi Birgisson – MXGP

Einar Sigurósson – MX2

Eythór Reynisson – OPEN

Ukraine

Volodmyr Tarasov MXGP

Dmytro Asmanov MX2

Roman Morozov Open

Italien

Ivo Monticelli MXGP

Alberto Forato MX2

Alessandro Lupino OPEN

Kører for kører er det italienske hold måske ikke det stærkeste, men sammen kunne de godt være underdog i det her menageri. Monticelli og Lupino er bundsolide, og har vist højt topniveau i MXGP-klassen i år, og Alberto Forato har kæmpet med om EM-titlen i MX2 hele året – og havde desuden en fornuftig MX2-debut. (Og så er han farverig på de sociale medier, hvilket altid tæller op.)

Slovenien

Tim Gajser – MXGP

Jan Pancar – MX2

Peter Irt – OPEN

Når man har en verdensmester på holdet, så kommer der automatisk lidt forventninger. Gajser har kørt stærkt i Assen før – og han er også væltet voldsomt i Assen før. Samtidig er der måske ikke mange der har lagt mærke til Jan Pancar, der faktisk gjorde det hæderligt i EMX250, indtil han tog skridtet op i VM MX2 senere på året. Men det hænger stadig på Gajser.

Rusland

Vsevolod Brylyakov MXGP

Timur Petrashin MX2

Svyatoslav Pronenko Open

Letland

Toms Macuks – MXGP

Davis Ivanovs – MX2

Pauls Jonass – OPEN

Letland har Pauls Jonass som den altoverskyggende stjerne, og har som næsten de eneste med kun én kører der skiller sig ud, valgt at sætte ham til start i Open, for at give MXGP-køreren længere pause.

Kroatien

Luka Crnkovic – MXGP

Nikola Hranic – MX2

Matija Kelava – OPEN

Litauen

Arminas Jasikonis MXGP

Dovydas Karka MX2

Domantas Jazdauskas OPEN

Jasikonis kører stærkt i sandet, men den gigantiske mand, har også haft tendens til at styrte. Og så har hans starter været forfærdelige i år. Skal han bære sit hold frem i tabellen, så skal der styr på stabiliteten.

Cypern

Christos Tsangaras – MXGP

Aristos Georgiou – MX2

Chrisanthos Georgiou – OPEN

Luxembourg

Tijay Heinen – MXGP

Yves Frank – MX2

Björn Frank - OPEN

Grækenland

Emmanouil Kritikos – MXGP

Alexandros Georgantas – MX2

Andreas Andreoy - OPEN

Norge

Håkon Fredriksen MXGP

Kevin Horgmo MX2

Henrik Wahl OPEN

Og så må vi da også hellere lige sætte et par ord på det norske hold. Kevin Horgmo viste glimrende fart da han debuterede i VM MX2, og han kører stærkt i sand. Håkon Fredriksen er en arbejdshest, og Henrik Wahl er et bæst – bliver de begge siddende på cyklerne, så kunne Norge godt finde vej til A-finalen!

Polen

Tomasz Wysocki – MXGP

Maciej Wieckowski – MX2

Szymon Staszkiewicz – OPEN

Untitled-1.png

© 2013 MX-IndeX - A part of #591 Arts.