Danmarks bedste Thomas


Thomas Kjer Olsen omskrev de danske historiebøger, da han i år tog sølvmedaljen til VM i MX2-klassen. Motorbladet fik derfor en snak med Thomas om sæsonen, og om hvad det vil sige at være en af stjernerne i VM-feltet.

Danske Thomas Kjer Olsen har marcheret taktfast imod verdenstoppen de seneste år, og han har efterhånden cementeret sig selv, som en af de helt store stjerner i VM. Ikke mindst på baggrund af hans præstation i år, hvor han tog en VM-sølvmedalje, som den første dansker nogensinde. Den tidligere rekord var en bronzemedalje, sat af Thomas selv sidste år. Det er derfor en ung dansker med talent og vilje, som vi satte stævne, for at få et lidt nærmere indblik i hans hverdag og hvad det egentlig vil sige, at være nummer 2 i verden.

MB: ”Tillykke med sølvmedaljen. Hvordan var det at få den om halsen?”

TKO: ”Det var et rigtig fedt øjeblik, og noget jeg har arbejdet hen imod så længe. Det var ikke lige den bedste dag jeg havde til GP’et i Kina, så det hjalp helt sikkert på humøret at få medaljen om halsen til slut. Selvom jeg allerede havde sikret mig den i Sverige, så var det først da jeg fik den om halsen, at det ligesom gik op for mig. Det er først der det bliver fedt. Udover det, så var jeg egentlig ret imponeret over forholdene i Kina. Jeg havde aldrig været der før, men der var meget pænere end jeg havde regnet med. Hotellet var godt og banen var fed – selvom de måske lige havde vandet lidt for meget til tider.”

MB: ”Hvordan er det at køre med presset fra fans, team og sponsorer?”

TKO: ”Det er egentlig et godt spørgsmål. Det er selvfølgelig lidt noget andet. I starten af sæsonen gik det rigtig godt, så der mærker man det ikke rigtig. Når man er oppe i toppen, så kører det hele bare. Det er først når det bliver hårdt, at man sådan rigtig kan mærke det. Der er så mange der hjælper og støtter, og virkelig gør et kæmpe arbejde, bare for at jeg kan ligge og køre ude på banen. Så de lægger ikke pres på en, men man lægger pres på sig selv. Man vil ikke svigte nogen, og man vil gerne sørge for at al deres arbejde ikke har været forgæves. Man bærer hele teamet, men jeg vil så også godt sige, at teamet omkring mig har været super gode med det her. De er gode til at tage presset af mig. De har været i sporten i lang tid, og ved hvordan tingene går. Så det største pres, lægger man egentlig på sig selv. Når det kommer til fans, så tager de danske fans det egentlig lidt lettere, og det sætter jeg enorm pris på. De skriver altid og bakker mig op, uanset hvordan det er gået, og virker egentlig bare som om, at de synes det er fedt at have en dansker med oppe foran. Det betyder rigtig meget for mig, også når folk kommer hen ude til GP’erne og støtter op.”

MB: ”Hvordan har du udviklet dig i år?”

TKO: ”Jeg vil sige at jeg har lært at tackle sæsonen bedre – det er noget man opbygger hele tiden, så jo flere sæsoner i VM man er igennem, jo mere erfaring får man jo også. Man lærer hvordan man skal håndtere tingene, for at forblive på toppen hele sæsonen. Man lærer at stole på sit program, og at stole på at den plan man lægger, også er den der kommer til at bære. Men jeg synes også jeg er blevet bedre til at sætte crosseren op faktisk. Man lærer, at man ikke skal sætte den op til træningsbanen på dagen, men til det GP der venter i weekenden. Man bliver bedre til at forudse en VM-bane, og sætte cyklen op efter det. Jeg føler at man lærer lidt hele tiden – hvad der virker og hvad der ikke virker.”

MB: ”Hvad har været det bedste i år, og det værste?”

TKO: ”Åh, den er jo lidt sværere. Selvfølgelig var det fantastisk at få medaljen, og kunne tage sølvet efter en hel, lang sæson. Men jeg synes der har været flere ting undervejs, der har været virkelig gode. Da jeg vandt i England, ved at vinde begge heat, og så samtidig tage den røde nummerplade og spidsen i mesterskabet, det var godt nok specielt. Det var ikke lige noget man havde regnet med, så det var rigtig fedt. Og så var der jo også nogle svære tider undervejs. Især da jeg væltede og slog hovedet voldsomt i Indonesien. Det var en speciel proces. For kroppen har det egentlig fint, men man må bare ikke lave noget. Det er svært bare at ligge på sofaen, når man føler at man burde være ude og træne, eller køre på cyklen, eller noget af det som man plejer. Det var svært at komme igennem for mig.”

MB: ”Der er måske nogen der godt kunne tænke sig at høre, hvordan en typisk uge ser ud for dig?”

TKO: ”Det er jo nogle hårde weekender til GP’erne, så vi tager også nogle fridage i løbet af sæsonen, og vi har også lette dage, hvor vi restituerer. Men typisk så er vi ude og cykle mandag, løber måske tirsdag og kører på crosseren, og så cykling onsdag med mere kørsel. Det er meget varieret, og følger ikke noget fast skema. Man sørger også for at lytte til kroppen, og så tilpasser man træningen efter det. Om vinteren så er der mulighed for at lægge mere volumen på træningen, fordi der ikke er løb i weekenden. Der er virkelig mange løb på en sæson, så man lærer ikke at brænde sig selv ud. Imens sæsonen kører, så er det mest restitutionstræning vi laver.”

MB: ”Bliver du verdensmester næste år?”

TKO: ”Det er helt sikkert planen. Eller, det har været planen de seneste to år også, faktisk, men jeg føler ikke at jeg var langt fra i år. Så ja, det er helt sikkert målet næste år!”

---

TKO Resultater 2019:

Argentina: Nr. 2

England: Nr. 1

Holland: Nr. 2

Italien: Nr. 5

Italien: Nr. 2

Portugal: Nr. 2

Frankrig: Nr. 3

Rusland: Nr. 2

Letland: Nr. 3

Tyskland: Nr. 4

Indonesien: Nr. 3

Indonesien: Nr. 10

Tjekkiet: Nr. 3

Belgien: Nr. 13

Italien: Nr. 2

Sverige: Nr. 6

Tyrkiet: DNF

Kina: Nr. 5

MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
fxr.jpg
Facebook Nyheder