I fremtiden bliver sportens bæredygtighed lig med dens tilgængelighed
I forbindelse med den nye finanslov, påføres der helt nye og skelsættende spilleregler for sport. Det er sluppet ud af kulturministeriet i dag, og kan være med til at ryste hele billedet af sport som underholdning. For i fremtiden kommer en sportsgrens bæredygtighed til at spille ind på, hvor meget folk må stifte bekendtskab med den. I værste tilfælde, kan ikke-bæredygtige sportsgrene helt censureres.
”Det handler om at vi skal vise borgerne, at det at være bæredygtig, er det rigtige valg, når vi siger det,” udtaler chefen for kultur-embedsværket, Buster Grøn Ornemose. ”I fremtiden vil vi ved lov begrænse hvor meget en sport må TV-dækkes, hvor meget der må skrives om den, og hvor store stjerner udøverne må være, i forhold til dens bæredygtighed. Det skal ses som en opfordring til sportsgrenene om at træffe de rigtige valg. Vi har allerede lavet beregninger på de forskellige sportsgrene, så vi er klar til at implementere det nye tiltag.”
Og det bliver en stor ændring – især for dem der elsker sport. Det stod hurtigt klart, da vi tog beregningerne og fremlagde dem for de sportsfans der bliver ramt hårdest af de nye tiltag.
”Vi kommer naturligvis til at klage og gøre oprør. Det her er absurd!” udtaler formanden for fangrupperingen Romerlys-Regimentet på Brøndby Stadion. ”Ifølge det her, er gigantiske cirkulære betonbygninger med enorme mængder af parkeringspladser, ikke særlig bæredygtige. Skulle tusindvis af mennesker i forvaskede trøjer kunne tage fejl? Jeg har aldrig læst noget mere til grin. Prøv at se her på min telefon. Her er jeg, Malteserkorset og Bajer-Jarl på vej til kamp i søndags. Kan du se ham der pisser i hækken? Nej ham ved siden af. Bagved ham. Lige til venstre for ham der kaster op ned i en barnevogn? Nej, det er bare røgen fra modstandersholdets brændende bus, der gør det sløret. Præcis. Vi er nemlig alle sammen til fods! Ingen biler! Der holder mere end 500 meter fra stadion ...”
Beregningerne miljøministeriet har lavet for kulturministeriet, har derfor sandelig bragt overraskelser med sig. Især fordi de tager højde for alle parametre. Ikke mindst hvordan professionelle storklubber i mange sportsgrene, sætter et massivt aftryk på negativ vis.
Til glæde for alle der elsker motorsport, og især motocross, ser det dog lysere ud for vores sport. Beregninger og undersøgelser bakker nemlig i forvejen kendte undersøgelser op, som denne svenske rapport, der har været kendt i årevis, og groft ignoreret - https://docplayer.se/34701327-Storningsregimer-vid-skovde-ovningsoch-skjutfalt.html. Et motorsportsanlæg er nemlig en rigtig god ting at bygge for både biodiversitet og dyreliv. Og det glæder ikke mindst hos DMU, hvor man igennem lang tid har forsøgt at komme bæredygtige tiltag i møde.
- Vi vidste selvfølgelig godt hvordan det forholdt sig, men det er dejligt at det nu spreder sig til den brede offentlighed. Vi har været stemplet som syndere i lang tid, på grund af sportens essentielle natur, men det er rart vi nu kan se frem til bedre tider. Vi ved at vores baner er gode for biodiversiteten, og vi er hele tiden proaktive med nye tiltag for miljøet, så alle kan være her. Det er en hjørnesten i hele vores sport, og hos dens udøvere, at vi har plads til alle. Vi vil selvfølgelig stå klar med vejledning, kiks og en skulder at græde ved, hvis andre sportsgrene ønsker vores hjælp til også at blive bæredygtige, lyder det fra DMU.
At motorsport nu fortjent skal til at udfylde al den plads som fodbold, håndbold og andet bold har optaget, chokerer dog også lidt i kulturministeriet selv. Buster Grøn Ornemose siger, ”det her er selvfølgelig ikke lige hvad vi havde tænkt os med det her forslag ... Vi havde jo faktisk lavet det for at sætte en stopper for det stads med motorer ... Nu kan jeg ikke engang gå på stadion på søndag, med de andre fra departementet, som vi plejer med de gratis billetter og fadbajere vi får. Men nu har vi altså lavet den her regel, og så er det altså bare sådan. Lev med det.”