- Min historie. Oscar Etin Hartvigsen


For syv år siden, var Oscar Etin Hartvigsen et af de mest lovende talenter vi havde i Danmark. Han vandt DM i 65cc i 2013, og han var Danmarks eneste repræsentant i 65cc-klassen til EM-finalen på Matterley Basin i England samme år. Men allerede året efter var han væk.


Nu er han tilbage på cyklen igen, og to andenpladser til B-DM i Holstebro, vidner om at han hurtigt er ved at genfinde fordums fart. Vi fangede ham i aktion for en uges tid siden, og besluttede i den forbindelse at sætte ham stævne for at få hans historie.


Hvor har han været henne i syv år? Hvorfor er han startet igen? Og hvad er så ambitionerne? (Spoiler: De er lækkert høje.)


"Hvorfor stoppede jeg tilbage i 2013 ?

Tro det eller ej, men det er faktisk et lidt svært spørgsmål at besvare. Jeg var jo kun små 10/11-år dengang. Tilbage i midten/slutningen af 2013-sæsonen, hvor jeg kørte på 65'eren, begyndte der at opstå noget uro i familien. Jeg var sådan set ikke rigtigt klar over hvad der foregik, men ikke desto mindre, så resulterede det desværre i at lysten langsomt forsvandt til at dyrke den sport, jeg ellers var så vild med. Jeg fik heller ikke trænet motocross i hverdagene. Det hørte i hvert fald til sjældenhederne. Jeg kørte næsten kun løbene i weekenderne. Som supplement spillede jeg dog fodbold et par gange om ugen, for at holde mig i nogenlunde fysisk form. Dette gælder selvfølgelig kun konditionen. Af selvsamme grund var det utroligt svært at bevare det tårnhøje fokus der kræves, for at være på toppen. Jeg kvalificerede mig til EM-finalen i Matterley Basin, England, og allerede på første omgang af træningen gik det bare ned ad bakke. Jeg kunne slet ikke få noget til at hænge sammen og jeg var slet ikke klar i hovedet. Det var dér, jeg traf den endelige beslutning om at jeg skulle sige farvel til sporten."

Hvad har jeg lavet i mellemtiden?

Da jeg stoppede tilbage i 2013 var det oplagt at fortsætte med at dyrke fodbold, dog nu på ”fuld tid”. Jeg spillede for min lokale klub, GVI, og som et plus, så spillede alle mine klassekammerater også dér. Dette løftede bestemt humøret, eftersom jeg ikke var den fødte fodboldspiller. Jeg har ellers ikke lavet det store fra 2013 – 2019, hvor jeg startede til motocross igen. Udover bare at spille fodbold, så har jeg afsluttet 9.klasse, og er nu godt igang med andet år af gymnasiet.

Hvorfor er jeg startet igen ?

Min passion for sporten kom igen lige omkring årsskiftet fra 2018 – 2019. Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvorfor passionen kom tilbage. Den var der bare lige pludselig, som et lyn fra en klar himmel. Der vidste jeg bare at jeg skulle finde vej tilbage i sporten. Det var det jeg skulle dyrke igen. Jeg kunne mærke at der manglede en stor del af mig. Det tomrum er blevet fyldt igen, og jeg kunne ikke være mere tilfreds med min beslutning. Jeg har altid været en lidt stille person, der ikke altid har givet udtryk for hvad jeg gerne vil, men i en alder af 15 år mente jeg at jeg var gammel nok til selv at bestemme hvad jeg ville, og hvad der skulle optage min tid. Jeg vidste godt at det ville kræve hårdt arbejde at komme igang igen, men det skulle ikke sætte en stopper for mig. Jeg har dog være nødsaget til at give afkald på diverse normale ungdomsbeskæftigelser, såsom fester, hvilket jeg i bund og grund bare har måtte acceptere. Motocross nu er min primære beskæftigelse, og den optager næsten alt min fritid. Så alt i alt synes jeg bare at det er fedt at være tilbage i den sport, som jeg elsker at dyrke.

Hvad er mine ambitioner for fremtiden ?

Mine ambitioner for fremtiden synes jeg selv er ret store. Da jeg startede til motocross igen satte jeg mig mit første mål; Jeg vil være A-kører, når jeg går ud af gymnasiet. Dvs. at jeg fra nu af har halvandet år tilbage til at nå mit mål. For lige at tale lidt om min sæson i B-DM MX1 i år, så mente jeg selv at jeg havde chancen for allerede at rykke op til A ved sæsonens afslutning. Dog pga. corona kom det desværre ikke ske. Jeg lå nr. 6 samlet, og den sidste afdeling af B-DM skulle køres på Hedeland. Jeg er glad for banen og havde håbet på et godt resultat, som ville placere mig på en samlet tredjeplads, så jeg kunne rykke op. Så målet om at blive A-kører må udskydes en sæson. Derudover kunne jeg godt tænke mig at deltage i internationale løb, såsom ADAC. Der håber jeg selvfølgelig også på fornuftige resultater, selvom jeg er klar over at de hurtigste kørere fra Europa også stiller op. Min helt store drøm er dog at blive professionel, og deraf skal det forstås at jeg gerne vil deltage i hhv. det Amerikanske Mesterskab og/eller VM."


MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
fxr.jpg
Facebook Nyheder