top of page

MX-Index Julekalender - "Historien bag" - 15. december


Julen nærmer sig, så hver dag frem til den store aften, har MX-Index selvfølgelig vanen tro en helt særlig nedtælling. I år har vi været på jagt i arkiverne, og fundet nogle billeder, der kan knyttes en sjov, og måske ufortalt, historie til. Små anekdoter, som måske ikke har set dagens lys her på siden, før nu, eller som bare tåler et herligt gensyn.


15. december - Tanken om US of A

Bag dagens julekalender-låge gemmer sig endnu et par skud fra guds eget land. Det øverste forestiller Cooper Webb, mens det nederste forestiller Justin Hill. Begge er fra 2014, og det er jo nok så interessant, at begge kørere støder sammen når AMA Supercross starter til næste år, begge to tilbage på de mærker de kører på her. Men egentlig går historien i dag, ikke specifikt på det der foregår på de her to billeder, men snarere på hele kulturen omkring motocross i USA. Hvis man er lidt vaks, så har man nemlig godt bemærket, at engagementet og tonen på de sociale medier er markant anderledes over there, end den er her i Europa.


Den er hårdere, flokken der har en mening er større, og i det hele taget har motocross helt den samme vibe som alt andet professionel sport i USA. Folk har die-hard fanbaser, og kørerne bliver vendt og drejet, målt og vejet, i alt hvad de foretager sig. Og det skinner også igennem når man bevæger sig rundt derovre. Undertegnede bliver hver gang chokeret over at hele miljøet også har den tilgang til det. For eksempel når de ser at man går rundt med et kamera, så kommer de over og spørger hvor mange dollars de skal af med for at få billederne. Det er en selvfølge. For ingen er vel så dum at skyde billeder og give dem væk gratis - slet ikke til en træning, vel?


Og nu er det slet ikke fordi det her skal blive til en gang tudefjæs over et par gysser for lidt knips - for tro mig når jeg siger, at jeg bestemt ikke er fan af den hårde omgangstone der følger med proffesionalisering, som nogen tror er okay, når de skriver noget på de sociale medier, og så ellers kan sidde og gemme sig ude bag skærmen. Jeg er også dyb modstander af at alt skal handle om penge - de er et nødvendigt onde, i den verden vi har fået skabt, ikke en personlighed eller i sig selv noget der gør dig til en guttermand, pøblen ser op til - og ting som passion og glæde, bør og skal fylde mere for en crosskarl. Mere Gajser, mindre Jeff, på den front, hvis det stod til mig.


Det der dog gør USA fantastisk, er at de her ting udspringer direkte af at sporten bliver taget seriøst på de kanter. Her i Europa er vi nødt til at holde sammen og stå imod, uanset hvad. Fordi motocross mange steder bliver set på som en marginalsport - også selvom ingen aner hvor mange der faktisk dyrker den. Bare nogle gange kunne det være cool at have fanlejre, og all-in supportere, for eksempel bare til et DM. Bannere og flag på lægterne, og resultatlisten på alles læber.


(Men lad det nu stå som en fodnote, at jeg HAR set mine billeder brugt til annoncer for det ene eller det andet - sågår printet i gyselig opløsning på et par bagdøre - nappet direkte fra Facebook, uden at have spurgt om lov, med vandmærkerne sakset af. Det gør lysten til at stæse ud og tage billeder lige det mindre, hver gang ... Få en forfælg på tværs og gro lidt integritet. Skud ud til at alle der i det mindste spørger.)


Comments


MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
Generic_Externals_2024-933x177-Danish2.jpg
bottom of page