top of page

STAFF BLOG: Hvor skal DM-serien hen?


Det må være et fair spørgsmål at stille, især ovenpå den seneste gennemgribende omstrukturering af Speedway Ligaen.


Og hvordan så det?


Jo, ser I, motocross har altid (læs: siden Ole O tog Dannevangs hjerter med storm) stået i skyggen af speedway, når det kommer til kendskab i den brede befolknings bevidsthed. Det er desværre både sikkert og vist. Hvem har ikke en bekendt der nærmest er trillet ned ad stolen, når du fortæller dem, hvor mange der egentlig kører speedway, kontra udøvere der kører motocross? For det kan godt være vi er Danmarks største motorsportsgren, målt på antal udøvere, men det er der bare rigtig mange der ikke ved - og det lider vi under.


Det føler vi her på MX-Index, er uretfærdigt. Især efter en lang periode, hvor dansk motocross har strålet på alle planer. Vores kørere, trænere og frivillige kræfter gør det fantastisk, og selv ned i græsrødderne, er sporten inde i en rivende udvikling.


Men hvad er det speedway-folkene gør så godt? En af tingene, er at de de ved hvad de gerne vil have - OG er klar til at lave ændringer, for at skaffe det. Dansk speedway har for længe siden lært, at man er nødt til at give, hvis man også vil have.


Det vidner den nye aftale omkring Speedway Ligaen i særdeleshed også om. Hvis du ikke lige har læst om det, så lad os lige opsummere det kort: For i det store hele, har man valgt at omstrukturere hele ligaen, for at komme tilskuere, fans, sponsorer og den brede befolkning i hu. Speedway Ligaen er blevet et produkt for sig selv, der skal brandes som det flagskib den er, for sporten herhjemme. Der er blevet lavet en massiv livestream-aftale, og i det hele taget har man taget et syvmileskridt i retning af et professionelt produkt, som kan konkurrere med nogle af de andre store og kommercielle sportsgrene, som for længst har valgt at ville markere sig.


Der kommer ikke noget opmærksomhed, hvis man bare sidder og venter. Albuerne op og ud. Man må råbe op i en verden hvor alle prøver at komme til orde, ellers drukner man.


Og så vender vi tilbage til DM-serien i motocross.


For hvor skal vi hen? Det skal vi se at finde ud af, og så skal vi se at komme af sted. Og vi mener VI. For det er ikke bare "dem i DMU" der gør ting hen over hovedet på os alle sammen. "Dem i DMU" er dig og mig. Man kan få indflydelse, hvis man for alvor søger den. Og det har vi også som medlemmer af DMU. Så VI skal finde ud af, hvad VI skal med vores flagskib når det kommer til motocross.


Lige nu kører serien med fokus på klubberne og på de kørere der deltager, og så ikke ret meget mere. I hvert fald langt hen ad vejen. Og lad os slå fast, det er der intet galt i. Den retning for serien, giver god stemning på banen til DM, hvor der er masser af hygge og gode stunder. Det er vi vilde med, her på MX-Index.


Syv afdelinger, fordelt over det meste af landet, og med skiftende supportklasser, så alle får en del af stemningen, og mulighed for at vise sig frem, til DM-A.


Stille og roligt. Tilskuerbasen er dem der allerede er i miljøet. Klubberne - der i forvejen gør et kæmpe stykke arbejde - skaber arrangementerne som de bedst formår, og så er den ikke længere.


Det er den retning serien har nu, og igen, forstå os ret, det er også helt fint, hvis det er den vi gerne vil have. Det skal bare være et aktivt valg, hvor alle kender konsekvenserne og fordelene deraf, da det samtidig også, sat lidt på spidsen, er et fravalg af nogle andre ting. For vi mister den brede befolkning og muligheden for at kæmpe med de andre store sportsgrene, og for at blive en stor publikumssport, som medier og fans holder øje med. Den her retning gør det svært at være sure, når medierne aldrig nævner TKO, Mikkel Haarup og de andre, for vi er selv lidt med til at lukke os om os selv.


Vi har derfor forsøgt at liste alternativet til den nuværende kurs op - med afsæt i den ambition dansk speedway kører med, og som speedwayfolket på banerne og hos DMU, nu har fundet ud af at udnytte ekstra godt. (Der er måske nogen der vil påstå, at det er corona der er skyld i noget af det, men kursen for DM i motocross var udstukket, allerede inden coronaen kom forbi.)


- De syv afdelinger i sig selv, udgør nemlig et problem når det kommer til antallet af deltagere. Flere af dem falder sammen med andre serier, og i 2021 så vi hvordan mange af topfolkene, prioriterede ADAC MX Masters. Det kommer til at ske igen i 2022, det er der allerede flere der har meldt ud. Desuden gør sammenfald med for eksempel SM, at svenskerne ikke kommer og kører. Hvis vi skal længere ud end bare det danske motocross-miljø, så skal bommen som minimum være 2/3 fuld når der køres DM - OG vi skal have hurtige danskere på pletten. Det skal være attraktivt - og muligt - for udlændinge at være med, da det giver hele serien et løft - OG ekstra modstand til at højne niveauet for de danske kørere.


- Det der med de B-kørere ... Selvfølgelig skal de havde mulighed for at være med. Flere i toppen af B-klasserne klarer det storartet i A-feltet, og vi skal have fyldt klasserne ud, for at have et produkt der skal kunne blæse medier og almindelige mennesker bagover. Ideelt skulle DM være en åben klasse, hvor alle med EN A- eller B-licens kunne prøve at kvale' ind. Vi har før luftet ideen om helt at afskaffe B-DM samtidig, og så erstatte det med et ungdoms-DM i stedet, for at samle 65cc, 85cc, 125cc og MX2 U18. For eksempel. Det korte af det lange er, at vi ikke må køre fast i gamle måder at gøre tingene på, fordi "sådan har det altid været."


- Man skal kunne følge med. I forhold til speedway kæmper vi med at motocross kan være lidt komplekst at følge med i. (Hvilket jo i stort set alle henseender ellers bare er fedt.) Derfor skal der være en rød tråd i det hele. Ikke mindst når det kommer til supportklasserne. For at DM-serien skal være et produkt der brænder igennem, har supportklasserne ét eneste formål: At være underholdende. Derfor skal de kunne levere det, hvis de skal være med. Og så skal de ikke have afdelinger andre steder. Når publikum ser næste afdeling, skal den ene klasse ikke have kørt en afdeling sammen med et pokalløb et andet sted. Det duer ikke. Så mister man overblikket, hvis man ikke er hardcore og 100% inde i miljøet.


- Det der med TV ... Her skal vi hurtigt indrømme, at vi er lidt inhabile. Derfor nøjes vi med at sige, at alle serier i landene omkring os, livestreames. Faktisk i stort set hele Europa. Det har vi også prøvet i Danmark, og modsat hvad nogle nej-sigere stadig går rundt og påstår, så var det en succes. Det kunne sagtens være endt endnu større, men Danmarks Radio troede ikke på det fra starten, og gjorde næsten ingenting for at hjælpe med promoveringen - eller bare med sparring overhovedet. Så brug i stedet vores livestream af DM for hold i 2019 i Næstved som eksempel.

Der har været produceret TV-programmer fra de sidste tre afdelinger i år, og på trods af faktisk nogle udemærkede udsendelser, så synes vi det var ærgerligt, at de blev sendt på nogle ... ehm ... skæve steder. Vi prøvede allerede at lave programmer til TV3 Sport i 2015, med samme resultat. Vi - motocross-DK - er nødt til selv at have bare lidt hånd i hanke med, hvad der bliver sendt og hvornår. I en verden af indhold og on-demand, er der ingen der sidder og venter på at se et program på et skemalagt tidspunkt. Så et TV-program om DM, skal ligge tilgængeligt hele tiden, og så bliver øvelsen i stedet, at få det delt og promoveret de rigtige steder - så det ikke bare drukner i mængden. Og så er det nødt til stadig at være relevant når det kommer ud. Så flere uger efter, fungerer ikke rigtig. Hvis det skal lokke nye kørere til og ramme målgruppen, så skal det være tilgængelig


- Det skal være nemt at være fan. Det lyder måske banalt, men det er super vigtigt, hvis en sport skal gøres mainstream. Det skal være nemt at finde resultater, det skal være nemt at finde startlister, og det skal være nemt at finde de samlede stillinger. Hele det visuelle billede udadtil skal være professionelt. Især så internationale nyhedssider nemt kan finde ud af det, finde kalendere, og skrive nyheder om serien. Får DM mere omtale på sider i udlandet, er der større chance for at serien vokser i den internationale bevidsthed - og i sidste ende, måske manifesterer sig i flere eksotiske navne på startlisten. Det smerter når de internationale MX-medier dækker alle serier rundt omkring os, men aldrig nævner DM - eller kørerne - med et ord.


Alle de her ting er noget der koster ressourcer. Mammon og ekstra meter at løbe i klubberne, det skal vi altid have med i ligningen. De klubber der arrangerer DM melder sig frivilligt, og det hele hviler på frivillige kræfter, der i forvejen skal have så mange high-fives der kan hænge på dem. Så det bliver også en øvelse i, at der skal sættes ind de rigtige steder, på den rigtige måde.


Vi skal vælge, hvad vi gerne vil med vores serie. Vi, her på MX-Index, mener at begge stier har deres charme, men vi synes også at verdens bedste sport, fortjener alles udelte opmærksomhed. Det er hvad vi arbejder på at skaffe den, så godt som vi nu formår, hver eneste dag. Vi lever heldigvis et sted i verden, hvor det opildnes til at have sin egen mening, så det synes vi selvfølgelig også du skal have! Med det her lille skriv, opfordrer vi dig derfor bare til at tage stilling til hvad der er vigtigst for dig, for det er vigtigere end du tror.


Foto: Andreas Ebbesen

Comments


MX-Indexbanner.jpg
banner-2022.gif
Onegripper Logo - Vertical - WhiteBlack_
Facebook Nyheder
bottom of page